Многумина се прашуваат: Дали бричењето прави да бидеме повлакнести?

Научниците се обидоа да најдат одговор на ова прашање ...

Веројатно сте слушнале луѓе илјадници пати да кажат дека влакната ќе станат поголеми и подебели ако за прв пат бричите некој дел од вашето тело. Жените најмногу веруваат во тоа, затоа што се плашат дека тоа ќе создаде влакнести области на нивното тело, кои ќе ги третираат подоцна. И голем број мажи веруваат во истото! Некои одбиваат да се бричат ​​под пазувите или на интимните делови, затоа што веруваат дека на овој начин ситуацијата со влакната само ќе се влоши.

Научниците сакаа да се утврдат дали бричењето навистина доведува до раст и задебелување на влакната. Одговорот е НЕ. Испитаниците кои се согласија да избричат​​одредени делови од телото по некое време немале никакви промени во дебелината на влакното. Сепак, она што научниците го забележале е фактот дека влакната растат побрзо. Значи, ако често бричите дел од вашето тело, влакнатаќе растат уште побрзо.