МОЖЕ, МОЖЕ: Направете си светилка со помош на обичен компир

Овој експеримент може да ви помогне во нужни ситуации, а експериментот со светилка од компир претставува и одличен начин за децата и возрасните да научат нешто ново за науката.

Доколку ви е итно потребна светилка, а ја немате во своја близина, многу лесно од обичен компир можете да ја претворите во светилка. Овој „проект“ може да биде многу интересен за децата постари од пет години, иако за помладите деца е потребен надзор од повозрасно лице.

Инструкции

Правењето на светилките од компир може да биде интересна активност со која на децата може да им се пренесе процесот на пренесување енергија, од хемиска до електрична. А, за да го постигнете истото, ќе ви бидат потребни 15 до 20 минути.

Потребен материјал...

Целиот текст можете да го прочитсте на ХАШТАГ