Мудрости од истокот: 6 животни правила на јапонските нинџи кои можат да ја контролираат судбината

Се вели дека нинџите не биле само вешти воини, туку и многу интелигентни и образовани луѓе. Тие знаеја многу за човечкото тело и човечката душа.

Експертите споделија важни животни правила што овие воини ги следеа. Тие ќе ве научат на трпение, понизност, сила и издржливост во тешки времиња и секако ќе ви помогнат да изградите посилен карактер.

Научете да чекате

Како што рекоа самите нинџи: „Победник е оној кој знае да чека барем секунда подолго од својот непријател“. Има одредена вистина во овие зборови, бидејќи дури и во современиот свет функционира таканареченото „правило на еден процент“ - дури и ако вложите 1% повеќе труд од другите, сепак ќе излезете напред и ќе станете поуспешни од други. Од енергетска гледна точка, способноста да се чека и да се биде смирен помага да се одржи силата и да се насочат во вистинската насока, избегнувајќи непотребен стрес. Искористете ја секоја ситница во ваша корист. Не дејствувајте брзо, туку постојано. Нинџата си одзема време, па секогаш успева - само понекогаш тоа не се случува веднаш.

Упорноста и напорната работа се повеќе од било кој талент

Надминете ги проблемите без да се откажувате. Не трошете ја вашата енергија испратена од универзумот токму така. Во секоја неволја и во секоја задача, нинџата држи ладна глава. Истото го правеле кога учеле нешто ново. Работата секогаш се исплати и секоја енергија насочена во креативна насока вродува со плод. А најталентираниот човек може да биде помалку успешен од оној кој работи напорно, но нема талент. Нема ограничување до совршенството, а информациите и знаењето се корисни само кога можат да се применат во пракса.

Секој е добар на свој начин

Секој има своја повисока цел. Какви и да се вашите квалитети, тие се добри на свој начин. Многу е тешко да се каже кој од нас е навистина најдобар. Главната работа е дека сакате да станете подобри од себе.

Ваша задача е да ги постигнете вашите цели со сите потребни средства

Нинџите беа воини, но секогаш се потпираа на нивните интелектуални способности. Тие ги постигнуваат своите цели со помош на лукав, испитувачки ум и мудрост. Тие многу добро разбраа дека ако загинат на првата мисија, тогаш нема да се кажуваат легенди за нив и никогаш нема да бидат запаметени. Одвојте време, бидејќи брзањето ја убива ефикасноста. Бидете исклучително внимателни и користете ги сите можни средства за да ги постигнете вашите цели.

Не разговарајте за вашето страдање со другите

Јапонската мудрост вели: секој пат кога некому ќе му кажете што ве прави несреќни, само ја зголемувате негативноста. И така сè повеќе тонете во непријатни искуства. Научете да ги цените подароците на судбината, бидејќи оној што не ги прифаќа пријатните мали нешта никогаш не може да стане вистински среќен. Од детството, јапонските нинџи ги учеле дека радоста може да се најде насекаде. Треба само да ги отворите очите и душата.


Фото: unsplash

Извор: една.бг