На Христа мудреците му дарија три дарови: Дали знаете што значат тие за нас?

Mудреците го наоѓаат бебето Исус и ќе му дадат подароци од злато, темјан и миро.

Но, какви биле овие подароци! Некои веруваат дека тие биле од практична природа, ама...

Овие три подароци на Исус не само што го навестија неговиот иден живот, туку навестија и подароци што нашиот Спасител ќе ни ги даде, преку неговата мисија и искупителна жртва.

Златото обично е подарок за кралевите затоа што симболизира кралска чест и достоинство.

Златото исто така нè потсетува дека Исус Христос го обезбедил начинот на кој можеме да се воздигнеме. На сите што го следат Исус Христос како негови ученици на заветот и истрајуваат до крајот, ќе им биде дадена „круната на праведноста“. Овие вистински следбеници на Христа се „одбраната генерација, кралското свештенство, светиот народ“. Навистина, заради Исус Христос, еден ден би можеле да го „наследиме… престолот, кралството и моќта, власта, сета висина и длабочина“. Златото нè потсетува на скептата на сите подароци - егзалтацијата - што ни е овозможено само преку Исус Христос, Царот на кралевите.

Темјанот

Темјанот потекнува од смолата на дрвото и се користел во свештенички уредби, во паленици и во масло за помазание на свештениците. Темјан му укажува на Исус како првосвештеник, но исто така не потсетува дека тој и Јагнето Божјо се „голема и последна жртва ... бесконечна и вечна“.

Темјанот не потсетува на дарот на љубовта на Спасителот - љубов што беше доволно силна за Исус да го положи својот живот. "Никој нема повеќе љубов од ова ..."

Миро

Во Новиот завет, миро е вообичаено поврзано со балсамирање и погребување заради неговите конзервативни својства. Медицинската употреба на миро може да ја симболизира улогата на Христос како голем исцелител, а неговата употреба во погребувања може да ја симболизира „горчливата чаша“ што ја пиел кога страдал за нашите гревови.

Миро, исто така, ни помага да запомниме дека Исус Христос ja надитрил смртта. Исус ни го даде дарот на воскресението. Тој доброволно умре и го однесе животот повторно за да можеме да го сториме истото. Сувите коски на мртвите што ги видел Езекиел еден ден ќе се појават како живи души.

Верниците влат дека:

„Со оглед на несебичната и љубезна природа на нашиот Спасител, не треба да изненадува што овие подароци што му се дадени на Исус како дете биле осветени за наше добро, ни се дадени, и се симболички потсетник за некои од најскапоцените подароци што Спасителот му ги дава на човештвото.

Можеби еден од најголемите подароци што можеме да му го дадеме на нашиот Спасител овој Божиќен период е да се сеќаваме, негуваме и вистински да ги примиме Неговите подароци за нас“.