На рака, во џеб, на биро... Е ова е луксуз од часовник

Марката Bovet никогаш не e позната по својот минималистички пристап кон своите креации…

Сосема спротивно - тие се познати по тоа што создаваат сложени, украсни часовници, но нивното последно издание, Virtuoso VII Retrograde Perpetual Calendar, уште повеќе ја зацврстува нивната репутација.

За почетниците, овој часовник, кој доаѓа во патентирано куќиште „Амадео“, може да се претвори од рачен па се до часовник за во џеб и за на биро. Овој модел ни го покажува денот во неделата, месецот и циклусот на престапната година, додека неговите две лица покажуваат часови, минути и секунди.

Неговите лица се многу различни. Првото лице содржи централен преглед на часови и минути, додека индикаторите за ден и месец се претставени на периферијата на кружно, отворено бирање. Ретроградниот календар и неговиот покажувач се појавуваат под централното прикажување на времето. Другата страна својот акцент го става на механизмот Cotes de Geneve, кој е видлив зад приказот за час и минута на позицијата 12 часот.

Телото на моделот може да биде изработено од 18-каратно бело или црвено злато, додека бирањата се зелени, црвени или сини.

Конечно, можеме да кажеме дека Virtuoso VII Retrograde Perpetual Calendar, во 18-каратната верзија на бело злато, може да се купи на 82.000 швајцарски франци, додека верзијата со црвено злато е малку поевтина и ќе ве чини 79.000 швајцарски франци.