Најдобар појадок за холестерол - и вкусен и моќен! 5 намирници со кои треба да го започнете денот доколку имате зголемен ризик
Ако сте загрижени за кардиоваскуларното здравје, започнете го секој ден со една од овие намирници и ќе го намалите ризикот
Холестеролот е еден од најстрашните зборови со кои медиумите не плашат последниве години и без причина не ја доби својата лоша репутација - иако постои т.н. „добриот“ холестерол (HDL), кој има превентивна улога во појавата на болести на срцето и крвотокот.
Сепак, „лошиот“ холестерол (ЛДЛ) често се нарекува „тивок убиец“ бидејќи не секогаш предизвикува симптоми, а може да предизвика големи здравствени проблеми со сериозни последици.
Имено, LDL холестеролот е поврзан со зголемен ризик од развој на кардиоваскуларни заболувања, а високиот холестерол всушност значи таложење на оваа масна супстанција во артериите.
На почетокот не е опасно, но со текот на времето може да се наталожи толку многу маснотии што се појавуваат блокади во крвните садови, што го прави високиот холестерол главен фактор на ризик за медицински итни случаи како што се мозочен и срцев удар.
Постојат неколку фактори кои можат да придонесат за зголемување на нивото на ЛДЛ холестеролот во крвта, а исхраната е еден од нив. Поточно, јадењето премногу заситени масти.
Сепак, одредени промени во исхраната можат да имаат спротивен ефект!
Имајќи го тоа на ум, експертите од Медицинскиот факултет Харвард открија која храна треба да ја јадете доколку имате висок холестерол, составувајќи листа од 11 такви намирници. Издвоивме 5 кои можете да ги јадете за појадок и со тоа да избегнете пецива и премногу маснотии.
Овес
Овесната каша или овесната каша често се препорачува како фантастичен појадок за различни здравствени проблеми, од вишок килограми до дијабетес до висок холестерол.
Како што наведува Медицинскиот факултет Харвард на својата веб-страница, едноставен прв чекор за намалување на холестеролот е да изедете чинија овесна каша или барем житарки на база на овес за појадок. Ова ќе ви обезбеди 1-2 грама растворливи влакна.
Додадете на тоа банана или некои јагоди за да добиете уште повеќе влакна, од кои се препорачуваат 20-35 g дневно.
Јачмен и други цели зрна
Како и овесот и овесните трици, јачменот и другите цели зрна можат да помогнат во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања, според платформата, главно благодарение на нивната висока количина растворливи влакна.
Растителни масла
Експертите од Харвард исто така наведуваат дека користењето растителни масла како репка, сончоглед и шафран наместо путер и маст може да помогне во намалувањето на ЛДЛ холестеролот.
Соја
Јадењето соја и храна направена од неа, како што е млекото од соја или тофу, некогаш се сметало за моќен начин за намалување на нивото на холестерол во крвта. Сепак, анализите покажуваат дека нивниот ефект е нешто поскромно отколку што се верува - ако пиете две и пол чаши млеко од соја дневно, LDL може да се намали за 5-6%.
Масна риба
Ако имате навика да јадете сардини за појадок, тоа е добра вест!
Јадењето риба два или три пати неделно може да го намали нивото на ЛДЛ холестерол на два начина: со замена на месото со заситени масти (кои го зголемуваат ЛДЛ холестеролот) и со додавање на омега-3 масти, кои го намалуваат ЛДЛ.
Омега-3 мастите ги намалуваат триглицеридите во крвта и го штитат срцето со тоа што помагаат во спречување на абнормален срцев ритам, според веб-страницата на Харвард.
Извор: glossy.rs