Најдобра вежба за рамена која секој маж треба да ја прави

Познати се бројни вежби за рамо, а тајната на успехот е во бројот на повторувања, додавање тежина и број на сетови. За широки, округли и избраздени рамења, потребна е упорност и упорност во обуката.

Рамениот зглоб е единствен затоа што има голем опсег на движење. Но, ова има своја цена во однос на неговата подложност на повреда, бидејќи се потпира на мускулите и лигаментите за да се обезбеди стабилност.

Од таа причина, треба да ги обучите сите мускули на рамениот зглоб.

Иако има огромен број на вежби за оваа група на мускули, една вежба е дефинитивно најдобра и најефикасна. Тоа е вежба наречена Landmine Shoulder Press , која популарно се нарекува Минско подигнување.

Оваа вежба влијае на целиот рамо дел од едната рака, затоа што тоа се прави само една рака, а вежбата е толку ефикасна што доведува до видливи резултати најбрзо. На почетокот, пожелно е да се работи со средни тежини, со цел мускулот да се навикне на ова движење, а потоа можете да користите потешки тежини и да направите околу 5-7 повторувања за да влијаете на зголемувањето на мускулната маса.

Погледнете како правилно да ја направите оваа вежба: