Најдобрите градови за живеење во 2021 година: Виена го изгуби долгогодишно прво место поради ова

Британскиот магазин „Економист“ рангираше вкупно 140 градови во светот со цел да открие кои се најдобрите градови за живеење во 2021 година.

Пандемијата на корона вирусот имаше негативно влијание не само врз здравјето на граѓаните, туку и врз многу други области од животот, и придонесе Виена да ја загуби круната за најдобар светски град за живот, и тоа од Нов Зеланд Окленд - град кој лежи на повеќе од педесет вулкани.

По три последователни години од титулата најдобар град за живеење, Виена падна дури и од првите десет во рангирањето на Единицата за економско разузнавање, и сега се наоѓа на 12 -то место.

Окленд беше прогласен за најдобар град за живеење, потоа Осака, Јапонија и Аделаида во Австралија. На дното на листата повторно е сирискиот Дамаск, каде што граѓанската војна беснее веќе десет години.

Пандемијата го намали квалитетот на животот низ целиот свет, а просечниот пад беше седум поени во споредба со периодот пред кризата. Шест од првите десет градови се наоѓаат во Австралија и Нов Зеланд, земји каде анти-пандемиските мерки им овозможија на граѓаните да живеат релативно нормален живот.

Повеќе епидемиолошки заклучоци и оптоварување на здравствените системи во европските земји, во споредба со остатокот од светот, исто така, придонесоа за послабото рангирање на европските метрополи. Само два европски града беа меѓу првите десет - Цирих и Женева, седми и осми на листата. Инаку, најголем пад од европските градови претрпе Хамбург, кој падна за 34 места, и е на 47 -та позиција.

За потребите на ова истражување, британското списание „Економист“ зема предвид 140 градови низ светот секоја година. На рангирањето влијаат различни фактори на квалитетот на животот, како што се здравствениот систем, образованието, културата, инфраструктурата, но и социјалната сигурност, политичката стабилност и стапката на криминал.


Фото:  SHUTTERSTOCK