„Најголемата грешка на Новак е што е Србин - да беше Хрват би го ценеле повеќе“

Енки Билал, еден од најпознатите француски цртачи и карикатуристи, зборуваше за најдобриот светски тенисер, Новак Ѓоковиќ.

Тој е роден во Белград, а во интервју за матичниот весник „Л’Екип“ се обиде да го објасни ставот на западните навивачи кон српскиот тенисер, јавуваат спортски медиуми.

„Знаете што, јас само ја сакам таа чудна страна кај него, тој карактер. Неговата најголема грешка е што е Србин. Да беше Хрват, повеќе ќе го ценевме. Ова е резултат на балканските војни од 1990-тите. Западниот свет веднаш ги подели  на „добри“ и „лоши“, иако ситуацијата беше многу покомплицирана. Немојте да мислите дека во тоа време ги бранам српските власти. Монструми и идиоти беа насекаде. Па дури и нацисти “, рече Билал за„ Лекип “.

„Западот има негативна визија за Србите. Тие се „лошите момци“, оние на кои не им веруваме. Ова, се разбира, ја валка сликата на цела Србија и од време на време продолжува ... Треба да се напомене дека Србите сметаат на него. Ова е важно за земјата. Мислам дека неговата улога многу се должи во сето ова. Неговите два најголеми ривали, Надал и Федерер, се над приказната за нации, не припаѓаат, според мислењето на повеќето навивачи, на која било земја, туку целиот свет. За разлика од Ѓоковиќ кој е „само“ Србин. Но, тој е атипичен човек, тука е повторно на прво место и ги брка рекордите на Федерер. Но, патем, се црта и таа слика, таа да се биде Србин. Како сенка, тоа го следи, што ме фрустрира многу. Срамота. Иако го најде својот мир и свој начин да се справи со тоа “, додаде Билал.

Билал е син на кројачот на Тито, кој отиде во Париз да живее со семејството.

„Ја следам целата негова професионална кариера, сепак ние двајца сме две деца на Белград ... Не е важно што не сум Србин, бидејќи татко ми е од Босна, а мајка ми е од Чешка. Знам дека Ѓоковиќ е длабоко поврзан со неговиот роден град колку што сум и јас. Исто така, тоа ми е конекција со овој голем шампион и, како се чини, многу интелигентно суштество “, заврши Билал.