Најновото од ДИОР за мажи: Елеганција заменета со лежерност

Ким Џонс, уметнички директор за машка облека од брендот Диор, ја претстави својата колекција за есен 2022 година, како прослава на бескрајната креативност. Љубител на литературата и уметноста, Џонс го слави животот на Џек Керуак, гледајќи го писателот како инспирација за оваа сезона.

Историчарите често го препознаваат Керуак како еден од најголемите гласови на генерацијата Бит, а неговото објавено дело „На пат“ е високо ценето. Поврзувајќи го Керуак со модата, наследството и придонесот на уметникот во литературата се споредуваат со она што дизајнерот Кристијан Диор го направи за модата.

За есен, Џонс ја комбинира софистицираноста на париската модна куќа со модерниот, неформален комфор на американската спортска облека. 

Универзитетските карирани твид палта нудат мек контраст со препознатливиот крој на Диор. „Fair isle“ има ткаено лого „CD Diamond“, додека оригиналната свила од 1960-тите дава автентичност и шик декорација.

Во најочигледниот знак на Керуак во колекцијата, свилата и кожата се украсени со рачно насликани и печатени илустрации од првото издание на авторот. Со лежерна нота, џинсот додава приземјена лежерност во колекцијата есен 2022 на Диор, истовремено нагласувајќи го суштинскиот американски стил.