Најсилниот BMW на светот: Има повеќе од 2500 коњски сили- Ѕвер

Ако некогаш сте се запрашале колку се навистина моќните 6-цилиндрични мотори на BMW, ова видео најдобро ќе ви објасни:

Ова е најбрзиот автомобил со мотор на BMW во светот. Очигледно, тој е наменет за трки и не може да се вози по патиштата, но 402 метри (легендарната четвртина милја) минува како шега.

Под хаубата лежи редовниот цилиндар S38, кој беше произведен од 1986 до 1995 година. Неколку модели на BMW го имаат овој мотор, најзначаен е M5 E34, кој беше произведен од 1988 до 1995 година. Во зависност од конфигурацијата, во стандардната верзија има волумен од 3,5 или 3,8 литри, а во М5 разви 315 „коњи“ и 360 Nm вртежен момент.

Не е познато дали во овој случај е зголемен волуменот на моторот, но знаеме дека користи сопствен блок на моторот и други сопствени делови, вклучително и масивен турбо полнач. Точната моќност на моторот не е позната, но е поголема од 2500 коњски сили. Оваа ракета со тркала од 402 метри забрзува за 6,51 секунда, со излезна брзина од 346 km / h. Не е лошо за моторот што датира од 1980-те во стандардната верзија.