„Напиј се малку ракија, ќе ти биде подобро“: Ги решава овие 10 здравствени проблеми

Веројатно знаете дека нашите баби решаваа разни здравствени проблеми со ракија. „Напиј се малку ракија, ќе ти биде подобро, така викаат. Ракијата се смета за национален пијалок во нашата земја, а сите знаеме дека е лековита.

Најпознатa е ракијата од грозје.

Ракијата содржи висок процент на алкохол, па затоа не треба да се претерува со нејзино внесување.

Ракијата ги лекува овие здравствени проблеми:

  1. Проблеми со стомакот

Неколку голтки ракија ќе ја смират болката во стомакот.

  1. Забоболка

Држете голтка ракија на забот околу десет секунди, протресете ја и потоа исплукајте ја. Повторете го ова уште неколку пати, но со паузи.

  1. Болки во грлото

Ракија со малку прополис ќе го дезинфицира грлото.

  1. Болки во грбот

Полека масирајте го грбот со малку ракија (комовица). Повторете ја постапката по неколку часа.

  1. Вкочанет врат

Масаирајте го вратот со ракија.

  1. Ревматски болки

Масажата со ракија, исто така, ќе помогне при овие проблеми.

  1. Оток

Направете обвивки со ракија и ставете ги накратко на отокот.

  1. Слаба циркулација

Кога ќе се разбудите, испијте една ракија.

  1. Уролошки проблеми

Ракијата е одлично решение во борбата против бактериски инфекции на уринарниот тракт.

  1. Мачнини при возење

Ракија ќе го реши овој проблем. Секако, возачот не смее да пие, туку совозачот.