Научниците на прагот пред големо откритие: Овој познат лек може да го успори стареењето

Лекот за хипертензија, рилменидин, го забавува стареењето кај црвите, покажуваат истражувањата. Ефектот хипотетички би можел да им се „преведе“ на луѓето, помагајќи ни да живееме подолго и да бидеме здрави, што е резултат на најновото истражување на меѓународен тим експерти, пишува N1 Zagreb.

Рилменидин беше избран за оваа студија бидејќи претходните студии покажаа дека ги имитира ефектите од ограничувањето на калориите на клеточно ниво. Намалувањето на достапната енергија додека се одржува исхраната во телото веќе се покажа дека го продолжува животниот век кај неколку животински модели.

Дали ова може да се примени на човечката биологија или дали претставува потенцијален ризик за нашето здравје останува тема на тековната дебата. Сепак, наоѓањето начини за постигнување на истите придобивки без екстремно намалување на калориите може да доведе до нови начини за подобрување на здравјето во староста.

Во тестовите на млади и стари црви Caenorhabditis elegans, кои биле третирани со рилменидин, било забележано дека тие живеат подолго и имаат подобри резултати во различни здравствени индикатори, на ист начин како и со ограничувањето на калориите.

Молекуларниот биогеронтолог Жоао Педро Магалхаес од Универзитетот во Бирмингем во Велика Британија рече: „За прв пат успеавме да покажеме кај животните дека рилменидин може да го продолжи животот“, додавајќи дека сега сакаат да истражат други можни клинички примени на лекот.

Црвот Caenorhabditis elegans често се користи во такви студии поради неговата генетска сличност со нашиот сопствен геном. Сепак, иако има некои сличности, врската со луѓето е многу далечна.

Понатамошните тестови покажаа дека генската активност поврзана со ограничување на калориите може да се види во ткивата на бубрезите и црниот дроб на глувците третирани со рилменидин. Тоа значи дека некои од промените кои произлегуваат од калориското ограничување кај животните, а кои се сметаат за корисни за здравјето, може да настанат и со употребата на лекови за хипертензија кои многу луѓе веќе ги користат.