Научниците открија кои жени најмногу го сакаат сексот

Верувајте ни - резултатите се повеќе од неочекувани

Секој го сака сексот, но има и такви за кои сексуалниот однос е цел живот. Затоа сексологот Франциско Кабело од Андалузискиот институт за сексологија и психологија (Шпанија) ги објави резултатите од обемната студија за женското либидо.

Во истражувањето учествувале 22.000 жени од 71 земја. Тие мораа да пополнат прашалник за да го проценат нивото на сексуална желба и став кон сексот.

Врз основа на оваа студија, научниците идентификуваа кои се жените кои најмногу сакаат секс.

Со помош на овој прашалник, Кабело и неговите колеги се надеваа да утврдат кога жените имаат проблеми со либидото и од кои причини: поради стрес, гадење или недоразбирање со партнерот.

Само 10% од анкетираните жени велат дека нивното лошо либидо се должи на недостаток на еротски фантазии. Претходните студии тврдат дека оваа стапка е многу поголема.

Еве неколку забелешки што научниците ги направиле:

- највисоко ниво на сексуална желба е кај полиамориските жени (Полиаморијата е спротивна на моногамијата, но во позитивна смисла), како и кај жените кои имаат врска со маж, но не живеат со него.

- бисексуалните жени и лезбејките се повеќе заинтересирани за секс отколку хетеросексуалните жени;

- Повисоко либидо имаатжени кои имаат високо образование;

- Домаќинките се помалку заинтересирани за секс отколку жените кои работат;

- Поддржувачите на „левите“ политички ставови имаат повисоко либидо од оние кои имаат центристички или „десни“ ставови;

- Нерелигиозни жени (вклучително и оние кои веруваат во Бог, но не одат редовно во црква) исто така имаат високо либидо.