Научниците откриваат: Внимавајте на кој начин го пиете чајот, еве зошто

Чајот е лековита билка, но исто така додека се пие на погрешен начин може да предивика вистински проблем. Пиењето на врел чај може да го зголеми ризикот од рак на хранопроводикот.

Научниците од Кина откриле дека оние лица кој редовно пијат врел чај, речиси веднаш откако ќе го стават во чаша, имаат 2-3 пати поголем ризик за настанување на рак на хранопровод од оние кои не пијат чај или кои пијат подоладен чај. Затоа, тие советуваат да почекате напитокот да се олади.

Иако не е јасно како врелиот чај може да го поттикне развојот на ракот на хранопроводникот, една од претпоставките е да честото пиење на врела течност ги оштетува клетките на слузницата и на грлото и на хранопроводникот

Научниците потенцираат дека зелениот чај е исклучително здрав напиток и ако се пие на умерена температура може да го намали ризикот за развој на некои видови на рак.

Фото:freepik