Наутро се миете со ладна или топла вода?

Мажите се мијат секое утро и обично го прават тоа пред и по бричење. Сепак, многу се прашуваат, дали треба да се миеме со ладна или топла вода и која од двете опции е подобра. Одлучивме да ви го разјасниме.

Миењето е неопходно за да се отстранат бактериите од лицето и мртвата кожа на лицето. Ако не се мие, може да имате осип, црвенило, мозолчиња, и затоа вашата кожа нема да изгледа убаво.

Студената и топла вода имаат различен ефект врз кожата на нашето лице. Топлата вода ги отвора порите и ја омекнува кожата, додека ладната вода ги затвора порите. Ова е многу важно да се знае, особено кога наутро се бричите и миете.

Ова е причината зошто дерматолозите ве советуваат да се миете со топла вода пред бричење за да ја омекнат кожата и да ви дадат помазна, поубава кожа за бричење. Но, по бричење, треба да се миете со ладна вода. Тогаш ќе се затворат порите и ќе се затворат микросекотиите што можат да се појават на твоето лице по бричење. Исто така, ладната вода ќе ја смири реакцијата и ќе ги спречи бактериите да навлезат во иритираната кожа.