Не е само 11 Септември: Америка ја погоди авион директно во Емпаер Стејт Билдинг

Овој ден е длабоко врежан во секој Американец. Многумина ги изгубија намилите, многумина остана неподвижни, а на починатите вечна им слава. Нападите го раздрмаа Американското тло, а последиците и денес се чувстуваат.

За кулите близначки во Њујорк, нападите на 11 септември и стотиците жртви при уривањето на авионите во зградите, горе- долу скоро се е познато. 

Но, она што е помалку познато дека ова не е прв пат. Слично нешто, но со многу помали размери се случи пред повеќе од половина век.

На 28 јули 1945 година, бомбардер Б-25 Мичел на воздухопловните сили на Армијата на Соединетите Американски Држави се урна во зградата Емпаер Стејт во Њујорк, додека леташе во густа магла. Несреќата предизвика смрт на четиринаесет лица (тројца членови на екипажот и единаесет лица во зградата) и штета проценета на 1 милион американски долари (еквивалентно на околу 14 милиони долари во 2020 година), иако структурниот интегритет на зградата не беше нарушен. 

Во саботата, 28 јули 1945 година, потполковникот Вилијам Ф. Смит Јуниор управуваше со бомбардер Б-25 Мичел во рутинска мисија за транспорт на персонал од Военото поле на Бедфорд во Масачусетс до метрополитенскиот аеродром Њујарк во Њу Џерси. Смит побара дозвола за слетување, но тој беше советуван за нулта видливост.

Продолжувајќи во секој случај, тој се дезориентираше од маглата и се сврте десно наместо лево откако ја помина зградата на Крајслер. 

Во 9:40 часот, авионот се урна на северната страна на зградата Емпајер Стејт, помеѓу 78-тиот и 80-от кат, правејќи дупка од 18 до 20 стапки (5,5 m × 6,1 m) во зградата во канцелариите на Воените служби за помош и Националниот католички совет за благосостојба. Еден мотор пукна низ јужната страна спроти ударот и леташе до следниот блок, паѓајќи 270 метри и падна на покривот на зградата во близина и предизвика пожар што уништи уметничко студио во пентхаус. Другиот мотор и дел од опремата за слетување паднаа долу.. Пожарот што настанал бил изгаснат за 40 минути. 

Телата на екипажот беа пронајдени дури два дена подоцна, кога екипите за пребарување откриле дека влегле во окното на лифтот и паднало на дното. Останатите двајца членови на екипажот беа изгорени до непрепознатливост. 

И покрај штетата и загубата на животи, зградата беше отворена за работа на многу катови следниот понеделник наутро, помалку од 48 часа подоцна. Несреќата го поттикна усвојувањето на долгоочекуваниот Закон за федерални прекршоци од 1946 година, како и вметнување на ретроактивни одредби во законот, што им овозможи на луѓето да ја тужат владата за несреќата.