Не еднаш туку два пати: Новиот телефон на превиткување

Прототипот TCL има четири камери на задниот дел и една на предната страна…

Оние кои сметаа дека паметниот телефон на оригами е тренд што ќе оди според начинот на кој дојде, треба да бидат подготвени да прифатат дека не биле во право. Кинескиот бренд TCL штотуку воведе прототип на флексибилен телефон, кој не само што се превиткува еднаш, туку два пати.

Телефонот, кој е во моментот на концептот и нема официјално име, цена или датум за лансирање, може да се користи како таблет од 10 инчи кога е целосно отворен и не‘ потсетува повеќе на хармоника отколку на телекомуникациски уред. 

За разлика од своите конкуренти, Huawei Mate X и Samsung Galaxy Fold, каде обајцата се отвораат со единечна заедничка понуда и поголем екран, телефонот TCL има единечен екран кој може да се подели на три дела. Има две шарки што работат во спротивни насоки: DragonHinge се наведнува навнатре, како што е случајот со моделот Galaxy Fold, и ButterflyHinge што се движи во спротивна насока. Кога ќе го отворите уредот, тоа создава интересна форма на цик-цак, додека кога е затворена изгледа како елегантен хамбургер на паметни телефони.

Според CNET, кој го испробал овој прототип, телефонот TCL има четири задни фотоапарати, една предна и USB-C порта, но како што дознаваме, тој нема приклучок за слушалки. Овој концепт е секако инвентивен, но исто како и сите други флексибилни понуди на пазарот.