Не сте ни свесни што му правите на телото кога пиете цеден сок од овошје и зеленчук за детоксикација: Д-р Чубрило ја откри шокантната вистина

„Тоа е толкав скок на инсулин од таков здрав сок, ќе биде стимул за блокирање на топењето на поткожното масно ткиво, стимул за создавање повеќе холестерол и стимул за замастување на црниот дроб“.

Детоксикацијата на телото со сокови од овошје и зеленчук стана многу популарна меѓу луѓето, особено меѓу младите. Најчесто се водат од совети кои кружат на интернет, без стручни совети. Имено, лесно можете да најдете програми кои гарантираат чистење на телото од токсини, како и слабеење. Сепак, постои една голема заблуда која може сериозно да го оштети вашето здравје, а почитуваниот д-р Дејан Чубрило појасни.

Кога е вистинското време за детоксикација и кому навистина му е потребно, дали ни е дозволено да се „детоксираме“ со овошни сокови - ова се само дел од многуте прашања кои сите не мачат.

Профeсорот открива како правилно да го исчистите телото и кога е вистинското време за тоа. Тој коментира и дали детоксикацијата денес стана мода.

„Да, тоа е мода, јас сум апсолутно против модата, во смисла дека три дена сум на детоксикација, три дена сум на пост... Против тоа сум- вели д-р Дејан Чубрило, специјалист по спортска медицина и професор по физиологија на Медицинскиот факултет во Крагуевац.

Затоа, детоксикацијата, односно чистењето на телото, мора да биде систематски. Кога велиме „се опиле“ и кога знаеме дека сме се опиле, знаеме дека сме ја нарушиле добрата рамнотежа во цревата и тоа е клучот на целата приказна. Како се нарушува е многу важна работа - кога храната не е пробана. Тоа е клучот на целата приказна.

Кога не ја вариме храната на вистински начин, таа несварена храна е подложна на дејство на бактерии, габи или паразити, сите оние кои сакаат таква средина. Микробите сакаат валкана средина. Поентата не е да се измислуваат лекови, туку да се смисли како да се направи околината за да не им се допадне“.

Отстранување на сите популарни верувања за детоксикација:

* Детоксикацијата е задолжителна кога некој има висок холестерол и замастен црн дроб - точно или не?

„Ако имате замастен црн дроб, а сите го имаме, повеќе или помалку, автоматски имате покачени нивоа на инсулин. Тоа е хормон што го произведува панкреасот за регулирање на шеќерот и варењето. Ако се зголеми во текот на денот, повеќе или помалку, ќе има маснотии во црниот дроб. Тоа е негова работа. Холестеролот не го добивате од храната .Ако јадете ќебапи, плескавици, големи порции секој ден ќе создадете варење и интоксикација од тоа. Но, покаченото ниво на инсулин ќе биде она што во фабриката за производство - црниот дроб, каде што се произведува, за да се стимулира производството на холестерол. Кој има покачен холестерол, има покачен и инсулин, и обратно“, вели д-р Чубрило.

Погледнете повеќе во видеото:


foto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija