Некогашен нацистички бункер претворен во хотел прва класа

Наидовме на многу чудни згради во последните неколку години ...

Некои се чудни, некои се чудни во вистинска смисла, а некои се многу интересни. Заедничка карактеристика што ги поврзува е дека сите тие се претворени во луксузни хотели. Вила на Пејн во Сан Франциско, Јапонскиот затвор, Индустрискиот кран во Копенхаген ... и списокот продолжува.

Овој пат, наидовме на нешто уште чудно, што има големо значење во историјата, и беше повеќе скриено за луѓето за време на Втората светска војна. Св. Бункерот „Паули“ на улицата Фелдстрассе во Хамбург, Германија, беше една од двете кули што ги создадоа нацистите за воздушна одбрана, во 1942 година. NH Hotel Group штотуку ги објави плановите да го донесе својот познат бренд во овој град со претворање на споменатата кула во луксузен хотел.

За време на војната, илјадници жители на Хамбург нашле воздушна безбедност во него. Верувале или не - фактите говорат дека за време на бомбардирањето на градот Хамбург, во овој бункер биле сместени до 30.000 луѓе. Може да прими до 18. 000 луѓе според својата големина и намена. Бункерот „Св.Паули“ се наоѓа во централниот дел на градот, што значи дека како хотел ќе биде на навистина погодно место.

Дизајнерите ја користеа својата магија на оваа историски импресивна зграда, создавајќи пет ката во форма на пирамидална структура, со спектакуларна градина на покривот. Покрај грандиозни ентериери и раскошни простори, во новиот хотел ќе бидат прикажани делници посветени само на културни настани и изложби, како и спортска сала, каде ќе се одржат концерти.

Хотелот ќе има 136 соби за гости, вклучувајќи бар, кафетерија и ресторан. Дизајнерите успеаја да ја вметнат и зелената патека што води кон хотелот. Конечно, треба да напоменеме дека отворањето на хотелот е планирано за 2021 година. 

Во моментов, бункерот од Втората светска војна е дом на ноќни клубови, голема музичка продавница и канцелариски простор за уметници и музичари.