Нема четири бели убијци - смртта е смрт: Проф. Вујичиќ го уништи митот за бело брашно, шеќер, маст и солта

Веројатно досега сте чуле сто пати дека мора да се откажете од „четирите бели убијци“ - бело брашно, бел шеќер, сол и маст. Но, дали е тоа навистина потребно? Одговорот на ова прашање го даде Зоран Вујичиќ, професор на Хемискиот факултет во Белград.

Овој текст на професорот Вујичиќ, објавен на блогот „Хемија околу нас“ на сосема поинаков начин пристапи кон митот во кој веруваат многумина од нас.

„Не верувам во четири бели убијци. А, и зошто би, кога во нашите верувања смртта е црна, а не бела? “, пишува професорот Вујичиќ и објаснува:

Сол

Многу пати е напишано за солта. Многумина смело тврдат дека храната не треба да се посолува. Ниту нашите предци не ја посолувале. А, тие умираа од загуба на електролит, недостаток на јод. Можеби можете и без сол. Но, да се каже дека тоа е бела смрт-бел убиец е многу неодговорно. Секоја злоупотреба на белата боја е опасно. Неверојатно е како лекарите носат бели мантили. Генерира слаба јонска сила и спречува раст на многу микроорганизми. Саламурањето на месото е една од најстарите форми на конзервирање.

Шеќер

Природна, хедонистичка супстанција. Нема докажани смртоносни реакции на белиот шеќер (освен ако на некој не му падне дигалка со шеќер на главата од голема висина). Но, затоа има жолт шеќер, сируп од агава и малтекс. Интересно, нели? Проблемот може да биде тешки метали во кинески производи или остатоци од глутен во малтекс. Или железо од лоши и кородирани јадења.

Брашно

Белото брашно не е бела смрт, туку тоа беше спас во услови кога немаше задоволителна технологија за добивање здраво брашно. Со отстранување на триците беа отстранети повеќето штетни габи (калапи), токсини, измет од глувци и сл. Фитичката киселина, која јаде многу минерали од храната, исто така се отстранува. Црно, интегрално и други брашна може да содржат афлатоксини, измет од глушец и разни бактерии и габи. Болеста на 'рж главата (габа која лачеше халуциноген алкалоид) ги принуди луѓето да се откажат од' рж кој лесно се контаминира со оваа габа. А, брашното беше црно, интегрално. Кој го јаде ќе си го претвори животот црн.

Маст

Луѓето секако немаа масло за готвење на почетокот. И без оглед како ја сменија технологијата на маснотии, маснотијата беше почетен материјал. Да беше бела смрт, човештвото немаше да се развива. Сите би умреле. Напротив. Мастта беше чувар на здравјето, бидејќи месото потопено во него беше заштитено од сите микроорганизми. Нема потреба да трошиме зборови на енергијата што ја носи и колку е важна.

Злоупотребата е важна, а не бојата

Ако нешто е претерано, организмот страда. Не е важно дали е бело или црно. Но, ако некој рече дека овошјето како здрава храна е извор на смрт за неколку стотици луѓе годишно, сите производители на овошје ќе се побунат. Нормлано, но кој би ги поврзал ракијата и луѓето кои се опиваат до бесвест, ќе застанат зад воланот и ќе станат машина на смртта.

Нема четири бели убијци. Смртта е смрт, а бојата е боја. Проблемот навистина се појави во моментот кога лекарите ги збунија бабите и жабите. И само ефект на пеперутка од она што може да го произведе.