НЕВЕРОЈАТНИОТ БИЛ ГЕЈТС РЕЗЕРВИРАЛ ЦЕЛ РЕСТОРАН со 3 MICHELIN ЅВЕЗДИ, СИ НАРАЧАЛ САМО СОК И СИ ЗАМИНАЛ
Шпанскиот готвач со три ѕвезди од Мишелин, Жорди Круз, е бесен на Бил Гејтс откако милијардерот резервирал ресторан во Барселона, но кога се појавил нарачал безалкохолен пијалок...
Бил Гејтс е несомнено еден од најмоќните луѓе во светот. Следствено, резервирањето вечера во ресторан со 3 ѕвезди на Мишелин не е голема работа за милијардер. На крајот на краиштата, колку готвачи имаат среќа да готват за светски познатиот ко-основач на Мајкрософт?
Сепак, шпанскиот готвач со три ѕвезди од Мишелин, Жорди Круз, веројатно не го дели тоа чувство на стравопочит и возбуда. Самиот готвач неодамна во едно интервју откри инцидент што се случил пред околу седум години, кога Бил Гејтс го затворил целиот наградуван ресторан ABaC во Барселона на два дена, само за да нарача газиран пијалок и да замине.
Како што сите претпоставуваме, кога ресторанот го очекува еден од најбогатите луѓе на светот, сосема е логично да се потруди да му угоди, внимавајќи се да е совршено. Имено, Џорди Круз му приредил гозба на американски бизнисмен. Како што изјави, „ги подготвивме најдобрите јадења“. Тој, сепак, нарача диетална кока-кола и замина“.
Секако, инцидентот го налути Круз и неговите соработници, кои поради резервацијата на Бил Гејтс се погрижија ресторанот да остане затворен за другите гости.
Се поставува прашањето, зошто Гејтс се мачеше да се појави ако беше премногу зафатен за да ужива во гурманските оброци на ABaC? Ако имало ненадејна промена во неговиот распоред, зошто не го известил Круз, туку тој не само што се појавил, туку се што порачал е безалкохолен пијалок што може да го набавите во кој било супермаркет?
Ако ова не се смета за навреда, тогаш каква треба да биде реакцијата на врвен готвач и сопственик на еден од најдобрите ресторани во светот?
Наградуваниот ресторан ABaC се наоѓа во мал бутик хотел на периферијата на Барселона. Менито за дегустација на ресторанот чини 295 евра, додека неговата добро опремена визба може да се пофали со речиси 1.000 различни видови вина.
Предводена од Круз, кујната ги користи најдобрите локални производи за да создаде мени од 20 јадења со уникатни вкусови, како што се печен бриош со пржена јагула на маслиново масло, каламари во римски стил, црвени ракчиња и друго.
Самиот Круз е природен талент за перцепција на вкусот, што објаснува зошто му беше доделена Мишелин ѕвезда на само 24 години. Автор е и на книгата со наслов „Cocina con Lógica“, што во превод значи „Готвење со логика“.
Круз не откри дали Бил Гејтс некогаш се извинил за своите постапки или колку на крајот платил за сокот што го добил. Сепак, секој што ќе ја посети веб-страницата на ресторанот AbaC и ќе ги погледне набрзина јадењата, ќе сфати една работа: дека тајкунот еднаш засекогаш ја пропуштил можноста да ужива во оброк кој ќе се памети цел живот.