Неверојатно откритие на Антартикот: Мистериозната пештера

Поларна пештера, целосно покриена во мраз и долга 200 метри, беше откриена на Антарктикот од Украински истражувачи.

Има „три ката“ со езера и река, а е пронајдена на островот Галиндез, каде се наоѓа уралскатабаза (ОАЕ).

Влезот во пештерата се знаеше дека постои спроти брегот, но тој отвор беше блокиран кога глечерот се пренасочи во океанот.

Тимот сепак најде уште еден влез во пештерата. Откриле дека пештерата е всушност трипати поголема отколку што првично мислеле.

На долниот кат на прекрасната пештера, тимот пронашол замрзнато езеро и огромна сала,12 метри висока, ширина осум метри и долга 30 метри.