Ноќното небо како инспирација: Ова е часовникот на врвниот луксуз

Брендот Jaeger-LeCoultre го искористи своето сто и педесетгодишно искуство во креирање часовници за да создаде оригинална компилација на Master Grande Tradition Grande во 2010 година ...

Во текот на последните 10 години, ремек-делото претрпе многу трансформации, а Швајцарскиот производител на часовници за 2020 година ја претстави најновата итерација на часовникот, кој се карактеризира со нов изглед, заедно со комбинација од најтешко технички комплицирани хоролошки компликации - минутен повторувач и небесен свод. Додавањето на орбитален летачки турбилон во смесата дополнително ја зголемува механичката сложеност на часовникот.

Почнувајќи со калибарот 945, кој е легендарен механизам, овој модел доби многу компликации во многу елегантен пакет.

Доаѓајќи до небесниот свод на часовникот, талентираните часовничари во „Jaeger-LeCoultre“ измислија сложен механизам на зачудувачката небесна шема на северната хемисфера и ноќното небо, како што се гледа од фабриката каде се изработува, во Швајцарските Јура планини. Страничниот ден се заснова на ротацијата на Земјата измерена во однос на „фиксните“ sвезди, и трае точно 23 часа, 56 минути и 4,1 секунда.

Новиот изглед на најновата верзија на компликацијата Master Grande Tradition Grande има нов дизајн за бирање кој добива скратена мапа со sвезди и повеќеслојна конфигурација што ја подобрува убавината на небесната тема. 

Две верзии на новиот часовник ќе бидат произведени во ограничен број од само осум парчиња: верзија од розово злато со црно бирање и бела златна верзија со сино бирање и 44 дијаманти - вкупно 3,76 карати - поставени на основата.