Нутриционистката на Новак Ѓоковиќ: „Ако сакате да ослабете, не правете ја оваа грешка на спортистите“

Фото: YouTube/ATPWorldTour (Printscreen)

Растителната исхрана е сè попопуларна меѓу спортистите, но факт е дека таа сепак предизвикува многу дилеми во општеството. Додека некои се колнат во нејзините придобивки, други веруваат дека нема доволно протеини.

Сепак, исхраната од растително потекло ја препорачува и Невена Веселиновиќ, нутриционистката на Новак Ѓоковиќ.

Што јаде Новак Ѓоковиќ?

Во 2010-та година, Новак се откажа од глутенот, млечните производи и рафинираниот шеќер, а го намали и внесот на црвено месо. Денес, тој консумира само растителна храна, па затоа неговото мени вклучува многу овошје, житарки, киноа, ориз и слатки компири.

„Во првиот дел од денот јадам многу овошје. „Не сакам да јадам храна за која би била потребна многу енергија за да се свари бидејќи ми треба многу енергија за тренинзи“, изјави Ѓоковиќ минатата година.

Започнете го денот со топла вода и лимон, а потоа испијте сок од целер. Потоа следува зелено смути богато со хранливи материи и алги. Ова е во согласност со она што Невена Веселиновиќ ги советува спортистите, рекреативците и професионалците.

„Доколку сакате да ги намалите масните наслаги, моја препорака е да изберете комбинација од растителни протеини и влакна за појадок. Би ги избегнала бобинките“, вели нутриционистката Веселиновиќ, а оние кои сакаат да ја зголемат мускулната маса ги советува да консумираат овес, бобинки и протеински прав.

Каква храна да се консумира после тренинг?

Невена Веселиновиќ вели дека најголемите грешки поврзани со исхраната на спортистите се случуваат по исцрпувачките тренинзи. „Првата работа што ја земате после тренинг има многу врска со тоа како ќе влијаете на градењето на мускулите и ќе го спречите воспалението. По тренингот треба да консумирате зелен сок, вода, лимон и ѓумбир. Веднаш потоа треба да ги надополните исцрпените резерви, а бананите можат да ви помогнат во тоа, апсолутно не препорачувам чоколадо, дури ни протеински плочки со чоколадо бидејќи содржат дополнителен шеќер“, објаснува нутриционистката.

Во текот на денот таа препорачува комбинација од растителни протеини (житарки како киноа и леќата и зелен лиснат зеленчук, црвена леќа) и влакна.

За вечера може да се изберат салати. „Не треба да имате предрасуди за фактот дека исхраната базирана на растенија нема доволно протеини и железо. Тоа е форма на исхрана која има толку многу позитивни аспекти. Ја открив пред дваесет години кога сфатив дека повеќе не сакам да консумирам месо, млеко или јајца“, изјави Веселиновиќ.

Извор: krsratica.rs