Од научен агол: Како мажот може да биде привлечен за жените?

Науката потврди: еве како мажот може да биде попривлечен за жените. Во текот на изминатите пет децении, спроведено е темелно истражување за преференциитена жените, односно одговорот на прашањето за тоа што точно го прави мажот привлечен за спротивниот пол. Значи, дали барате трајна врска или само авантура, разгледајте ги следниве научни сознанија.

Побарајте универзални знаци на флертување

Ако една жена е насмеана, гледајќи ве со отворени очи и ги крева веѓите, на добар пат сте. После тоа, таа ќе ја спушти главата и ќе погледне подалеку, ќе го скрие лицето со рацете насмеани. Сето погоре е универзален знак на флертување, односно еволутивен близок знак на интерес за секс. Работи на ист начин без разлика дали разговарате со жена од племе во областа Амазон, или со девојка во кафуле во вашиот град.

Покажете се како богати

Уште во 1969 година, социолозите од Универзитетот во Северна Каролина откриле дека жените не сакаат да бидат премногу привлечни, туку богатите мажи. Истиот наод беше потврден и во низата подоцнежни студии, додека една таква од 2010 година покажа како на жените им биле попривлечни мажите фотографирани покрај Бентли Континентал ГТ од оние што се фотографирани до Форд Фиеста. Изгледот на мажите бил во вотор план: на фотографиите се прикажани мажи просечни по изглед, висина и тежина. Премисата вели дека жените имаат тенденција кон мажи кои можат да се грижат за нив и за нивните потомци.

Правете се дека сте постари

Жените, без оглед на возраста, честопати избираат постари мажи како партнери. Мажите се плодни скоро цел живот, така што возраста не игра важна улога. Постарите мажи, за разлика од помладите конкуренти, имаа доволно време да соберат ресурси и социјално влијание, што ги прави попривлечни.

Изградете го вашето тело

Во студијата спроведена од Универзитетот во Калифорнија, на контролната група на жени беа прикажани фотографии од мажи разголени до половината. Ним им беше понудено да изберат партнери за траен и краткорочен однос; Мажите со изразени, развиени мускули се претежно избрани како краткорочно решение. Еволутивното објаснување е дека таквите мажи се добар избор за таткото на детето затоа што на потомството им даваат гени што ќе обезбедат дека тој е силен и доминантен.

Од друга страна, мажите чијашто мускулатура не е премногу изразена, беа избрани како постојани партнери; па ако сакате жената да ве забележи и да остане заинтересирана за вас долго време, работете на вашето тело без да претерувате.

Бидете љубезни

Еден детал што не е за физички изглед, туку го прави човекот значително попривлечен е третманот на другите. Карактеристики како што се љубезност и искреност се покажаа како привлечни, бидејќи жените ги доживуваат таквите мажи како стабилни и доверливи партнери.

Чувството за хумор е многу важно

Од сите особини што ги прават мажите попривлечни, оваа е најпредизвикувачка. За разлика од љубезноста или развиеното тело, таа тешко може да се вежба. Жените ги сметаат таквите мажи попривлечни и интелигентни.