Од рецепт за готвење нудли, до ресторан кој тотално ќе ве воодушеви

Дизајнерската компанија Catanian има ја заврши својата работа во ресторанот Tingzhen Beef Rice Noodles, кој се наоѓа во Пекинг ...

Клиентот сакаше да го пренесе уникатниот вкус на рецептот со нудли со говедско месо што го памети од детството, во чест на неговата баба. Длабоко допрени од приказната на клиентот, дизајнерите создадоа навистина незаборавно искуство за јадење. При изборот на нивниот пристап кон овој проект, тие решија да го вратат неговиот ориентален дух.

Функционалниот простор на ресторанот, без кујна, опфаќа нешто помалку од педесет метри квадратни, што создаде вистински предизвик за дизајнерите кои сакаа да создадат фантастични просторни ефекти, евоцирајќи длабоки чувства во затворен простор. Љубовта што ја имаше клиентот кон бабата и фактот дека тој го наследи нејзиниот рецепт, ја инспирираше централната декорација на ресторанот, создадена во форма на кристализирани нудли во чинија. Скулптура го осветлува просторот и каскадите над гостите за време на вечерата.

Скулптурата создава просторни ефекти во ресторанот, зафаќајќи го поголемиот дел од таванот. Апстрактната скулптура изгледа како да блеска наспроти темните површини во позадината, што прави да изгледа како да избувнува од центарот на ресторанот. 

Целиот простор е украсен со естетика од кинески стил. Иако ентериерот е имплицитен, тој е доволно моќен за да ги инспирира и разбуди очекувањата. Во однос на просторна форма и ритам, дизајнерот ги напушти конвенционалните пристапи кон создавање, лишувајќи простор од стилизирани симболи.

Кога гостите седнуваат и уживаат во чинијата со тестенини кои со себе носат доза спомени, тие стануваат тотално воодушевени од амбиентот и искуството во просторот. Времето во овој ресторан станува огромна неограничена мрежа, каде што се испреплетени човечките емоции, надежи и жалење.