Ова болест нема секогаш симптоми, а може да убие: Луѓето не знаат колку се изложени на ризик, особено оваа група

Воспалението на срцевиот мускул или обвивката може да биде фатално, а често симптомите се незабележливи. Кардиологот д-р Дејан Симеуновиќ ги објасни причините за итно одење на лекар.

Докторот Дејан Симеуновиќ, кардиолог, на ТВ Прва зборуваше за падот на крвниот притисок како резултат на топлината, но и за срцевите заболувања кои можат да бидат последица на претходна вирусна инфекција. Многумина не знаат дека компликации како што се воспаление на срцевиот мускул или обвивка може да се појават дури и по „нормална“ инфекција, не мора да биде тоа коронавирусот, предупреди тој.

„После каква било претходна вирусна инфекција, на пациентот не му се препорачува да биде изложен на голема физичка активност во текот на првите три месеци. Вие правите сè додека не се појави првиот замор. И движењето и обичните домашни работи. Шест месеци вие сте изложени на ризик од влошување и компликации на болест“, рече тој.

Компликациите може да вклучуваат воспаление на срцевиот мускул или воспаление на слузницата на срцето.

„Воспалението на срцевиот мускул се нарекува миокардитис, додека воспалението на обвивката е перикардитис. Овие болести имаат широк спектар на симптоми, за што треба да се утврди огромно клиничко искуство. Мора да се направи пакет софистицирани дијагностички методи за да се утврди постоењето на воспаление на срцевото ткиво“, рече тој и наведе некои од симптомите.

„Постојат многу разновидни слики што ги даваат овие болести. Од асимптоматски случаи кои се целосно незабележани, сè до големи аритмии, губење на свест, па дури и ненадејна срцева смрт“, рече д-р Симеуновиќ.

„Перикардитис, воспаление на срцевата кеса што го штити мускулот, дава силна болка во градите, тие можат да имитираат акутен миокарден инфаркт. Интензитетот и силата на болката се многу слични, ова го потврдуваат пациентите кои преживеале срцев удар, а потоа ја добиле оваа болес“, рече д-р Симеуновиќ.

Кога треба да се загрижиме или да посетиме лекар?

„Прво јавете се ако почувствувате прободување или болка во градите, нестабилно чукање на срцето или едноставно не можете да извршите физичка активност, што можевте да ја правите нормално до вчера. Основно правило е секој проблем, особено ако се повторува или трае подолго, да биде пријавен кај вашиот матичен лекар “, рече тој.


Фото: TV PRVA/SCREENSHOT