Ова е најдоброто вино на светот за 2021 година

Гласовите беа пребројани и најдоброто вино во светот за 2021 година е…

Chateau Mouton Rothschild 2018! 

Во изминатите три месеци, платформата Tastingbook собираше гласови за избор на вино што ќе владее со целиот свет, во десет категории. Повеќе од 190.000 професионални енофили и љубители на вино од 115 земји низ светот го дадоа својот глас, вкупно три милиони, за 204.675 различни вина. По периодот на гласање, 100 -те најдобри од секоја категорија поминаа низ слепа дегустација изведена од мајстори за вино, професионалци од „Платформата за дегустација“ и други познавачи.

Виното Ротшилд го доби највисокиот резултат во финалето и ја освои титулата за најдобро вино во светот и најдобро црвено вино! Составено од 86% Совињор Каберне, 12% Мерло, 2% Каберне Франк, виното остава зад себе вкус на луто сино и црно овошје, а во исто време изгледа фантастично - неговата етикета е дизајнирана од кинески уметник и писателот Ксу Бинг.

Подолу ви ја откриваме целата листа:

Најдоброто вино- црвено на светот: Château Mouton Rothschild 2018 (Франција)

Најдоброто бело вино: Penfolds Yattarna Bin 144 Chardonnay 2018 (Австралија)

Најдобар шампањ на свеот: Rare Champagne 2008 (Франција)

Најдобро пенливо вино на светот: Fontanafredda Contessa Rosa Alta Langa Rosé 2014 (Италија)

Најдоброто розе вино на светот: Ixsir Grande Réserve Rosé 2018 (Либан)

Најдоброто благо вино на светот: Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trockenbeerenauslese 2018 (Германија)

Најдобар винар на светот: Cory Empting (Harlan Estate/ Bond /Promontory)