Ова е самопрогласениот лидер на Кралството Германија: Создаде држава во држава, своја лична империја

Многу луѓе како деца сонувале дека еден ден ќе станат кралеви или кралици, но еден човек, кој себеси се нарекува Петар Први, всушност успеал...

Порано познат како Питер Фицек, овој самопрогласен крал се прогласил за владетел на земјата „Königreich Deutschland“, што може да се преведе како Кралство Германија. Неговото владеење започна кога неговата кандидатура за градоначалник пропадна и како член на германскиот парламент, тој немаше друг избор освен да започне своја лична империја.

Кралот Петар купи замок во едно германско село и положи заклетва на функцијата пред околу десет години, станувајќи еден од речиси 21.000 Германци означени како „Рајхсбиргер“ или Граѓанин на Рајхот од страна на германската држава и тајните служби.

Групата Рајхсбургер има неколку различни групи, но генерално се однесува на теоретичарите на заговор кои не се согласуваат со одлуките и ставовите на модерната германска влада. Зборувајќи за новинарите на Би-Би-Си, кралот Петар тврди дека отпорот на неговото кралство не бил насилен, но исто така изјавил дека нема интерес да биде дел од сегашниот фашистички и сатанистички систем.

Овој крал владее со повеќе од 5.000 поданици, печати свои пари во своето кралство, поседува сопствено знаме, па дури и обезбедува посебни документи за идентификација за своите жители. Тој тврди дека пандемијата на коронавирус поттикна уште повеќе луѓе да му се придружат во Кралството Германија, објаснувајќи дека купувањето земјиште низ оваа рурална област гарантира дека сите жители на неговото кралство имаат место за живеење.

Сите жители на ова кралство се ослободени од плаќање даноци и имаат пристап до неговиот личен здравствен систем. Тие не подлежат на германските закони и децата што растат овде не мора да одат на училиште, што е нелегално според законите на оваа земја. Еден од жителите кои неодамна се придружиле на Кралство на Петар, по име Бенџамин, изјавил за Би-Би-Си дека местото им обезбедува се што им е потребно за секојдневниот живот.

„Храна и намирници, социјално осигурување, сите овие системи се таму“, изјави Бенџамин. „Луѓето кои денес размислуваат со своја глава речиси секогаш се етикетирани како теоретичари на заговор. Но, факт е дека тоа се луѓе кои често ноќе се будни размислувајќи за бројни проблеми, не само за своите, туку и за оние во општеството и нашата политика“.

Иако Петар владее со своето кралство со години, Кралството Германија неодамна се најде во центарот на вниманието откако редовната германска полиција уапси дваесет и пет лица обвинети за заговор за соборување на владата со насилни средства. Овие апсења беа дел од координирана операција во која беа вклучени 3.000 полицајци.