Ова надреално чудо веќе се гради: Иднината пристигна

Читаме за надреални архитектонски концепти скоро секој ден

Колку и да се возбудливи, ретко сите парчиња од сложувалката се совпаѓаат, за да станат дел од нашата реалност. Сепак, тоа не може да се каже за проектот Шенжен тераси МВРДВ, чија изградба штотуку започна, откако го освои првото место на меѓународен натпревар. Проектот Шенжен тераси се состои од неколку достапни простори кои имаат низа цели, вклучително и едукативни, комерцијални и јавни, спојувајќи се со разни отворени зелени оази.

Ширените тераси распоредени на површина од 95.000 квадратни метри поставуваат комплетно нови правила на игра, во споредба со солитерите високи до небото. Хоризонталните површини што го сочинуваат се естетски пријатни и се совршено скривалиште од суптропската клима на овој град, додека заоблените форми го промовираат протокот на ветер и природната вентилација.

Основачкиот партнер на МВРДВ, Вини Пу, рече: „Шенжен терасите може да се гледаат како тродимензионален парк, што ќе им овозможи на студентите да одат на отворено кога времето е убаво, наместо да бидат заклучени внатре. Во овој проект, ние не работиме против климата, туку со неа. Природно ладените тераси, заштитени од сонцето, наскоро ќе станат одлични места за одмор и уживање “.

Главните елементи на проектот вклучуваат театар, библиотека, музеј, конференциски центар и малопродажен простор. Во центарот на најголемата зграда, терасите се свртуваат навнатре и формираат отворен атриум, дозволувајќи им на воздухот и вегетацијата да навлезат во структурите и да дадат нова доза на живот на библиотеките, терасите, едукативните и комерцијалните програми.

Покрај тоа, терасите во Шенжен нудат голема панорама ориентирана кон пешаците која вклучува суптропска вегетација, јавна уметност, рефлексивни базени и активни зони. Библиотеката игра улога на „лепак“ што ги поврзува двете згради и ги поврзува со помош на едукативни и комерцијални програми.

Пејзажната архитектура е формирана во соработка со Openfabric. Некои делови од проектот ќе бидат создадени во форма на џунгла, додека преку нив ќе бидат обезбедени спектакуларни патеки за пешачење.