Ова се годините кога мажите не смеат да мастурбираат, последиците се огромни: Д-р Александар Милошевиќ, врвен уролог

52% од мажите имаат помалку или повеќе тешки проблеми со еректилната функција, додека 5% од жените никогаш не доживеале оргазам, тврди д-р Милошевиќ.

Еректилната дисфункција е се почест проблем кај мажите, а статистиката покажува дека се повеќе од нив не сакаат да го признаат тоа, да се соочат со проблемот и дека масовно посегнуваат по одредени суплементи кои можат да бидат опасни.

На оваа тема во емисијата „150 минути“ на Прва зборуваше урологот и сексолог д-р Александар Милошевиќ, кој предупреди за предностите и недостатоците од гледањето порно филмови. Како што истакна, мажите не се ни свесни за негативните страни на порнографијата, што ги тера да се поистоветуваат со неа, што е далеку од реалноста.

„Можеме веднаш да почнеме од испитувањето на луѓето, не на одбрани пациенти, туку на обични граѓани, кои се раѓани во Америка кон крајот на минатиот век. Тие тестови покажаа дека 52% од мажите имаат повеќе или помалку сериозни проблеми со еректилна функција.Ова ситуација е доста лоша. Жените во 5% од случаите никогаш не доживеале оргазам, но 95% од жените доживуваат оргазам за време на мастурбацијата, а комуницираат слабо. Тоа сакам да го нагласам, дека комуникацијата е изгубена“, истакнува урологот.

Доктор Милошевиќ открива и на кои проблеми најмногу се обраќаат мажите за помош.

„Денес толку развивме се‘ што луѓето доаѓаат да го признаат проблемот, само што денес проблемите се поинакви. Порано им беше потешко да дојдат и да ја сокријат својата неспособност. Меѓутоа, пред 25 години, кога сериозно почнав да се занимавам со ова дојдоа претежно мажи поради импотенција, страв од неуспех. Тоа се здрави и млади момци, но кога треба да стапат во контакт, ерекцијата паѓа од страв. Се лачи малку адреналин и доаѓа до пад или дошле поради пребрза ејакулација. Ова е последица на преголема желба“ објаснува докторот.

Токму поради оваа причина мажите посегнуваат по лекови на кои брзо се навикнуваат.

„Денес со појавата на разни апчиња и стимуланси полесно добиваат ерекција, но таа ерекција не е производ на возбуда и љубов, значи тоа е ерекција вештачки предизвикана од лекови и имаат проблем со бавна ејакулација. Лесно се навикнуваме на нешто лошо, па тие се навикнати да гледаат порно филмови и да мастурбираат“, објаснува д-р Милошевиќ.

Гледањето порно и мастурбацијата се лоши активности на одредени возрасти, објаснува докторот.

„Во суштина, мастурбацијата е нормален период од животот во годините на пубертетот, кога децата учат за своето тело, дознаваат и читаат, но не смее да остане модел на однесување подоцна - патологија. Меѓутоа, денес има многу повеќе пациенти кои имаат проблеми со ејакулација и ерекција при комуникација со жена. Значи, целата сексуална енергија ја завршуваат со себе. Имаат мобилен телефон, порнографија и рака“, укажува докторот.

Гледањето порно филмови доведува до еректилна дисфункција

„Порнографијата не е лоша работа како додаток или освежување за мажи над 65 години, но на момче кое има 20, 25 или 30 години тоа не му треба. Тој има доволно стимулативни работи кај личноста од спротивниот пол со која може постигнете го сето тоа и полека да ја проучувате сексуалноста. Сексуалноста е чин што се учи, исто како и училиштето“, истакнува урологот.

„Порнографијата може да се снима колку сакате. Монтажа е можна, аголот на снимањето го зголемува органот, сè може да се стимулира. Најопасниот дел од порнографијата е тоа што нема вистински сексуален живот. Затоа ги заведува младите и ги води во она што често не е нормално. Доаѓаат на лекар и се пријавуваат да постигнат цели кои не се нормални. Потоа користат суплементација, се губи природната способност и на крајот резултатот е да немаат деца. Не можат да доживеат оргазам, мора да мастурбираат и се намалува можноста за оплодување“, откри д-р Милошевиќ.Фоот и Видео: Youtube

Извор: стил курир