Ова ЗАДОЛЖИТЕЛНО пиете го во време на пандемијата

Кој се чува и БОГ го чува

Ако имате симптоми на коронавирусот, или едноставно ве гребе рлото поради алергии или обичен грип, стручен совет е да внесете што е можно повеќе течности во вашето тело. Течноста ќе спречи дехидрација на телото, што може да предизвика сериозни здравствени последици.

Затоа, се препорачува постојано да пиете по малку течности на секој час како што е вода, млако, чај, чај со мед, кафе, лимонада, супи, итн.

Зошто лимонада?

Свежата лимонада е полна со витамин Ц, и тоа е оној витамин кој успешно се бори против сите видови вируси, вклучувајќи го и коронавирусот. Се препорачува да пиете лимонада цел ден, но никако ладна. Можете да ја засладите со домашен мед, а за да го подобрите вкусот, слободно додадете и цимет.

Зошто цинк?

Недостаток на цинк може да предизвика голем број физиолошки промени и проблеми. Некои студии покажаа дека земањето цинк во исхраната може да ја намали смртноста кај децата кои имаат акутна инфекција на долниот респираторен систем.

Храната богата со цинк помага во одржувањето на структурата на мозокот и целокупното здравје на нервниот систем. Овој минерал е од суштинско значење за создавање резерви на инсулин и засилување на неговата функција. Комплексот на цинк и инсулин се наоѓа во клетките на панкреасот и кога телото нема доволно од тој елемент, постои можност за дијабетес. Забележано е дека дијабетичарите имаат двојно поголема количина цинк од нормалното.

За разлика од некои супстанции, телото не може да складира цинк, што значи дека е потребно дневно внесување цинк преку храна. Човечкото тело содржи околу 2-3 грама цинк.

Затоа, сè што можете да направите за време на пандемија е да размислите позитивно и да се грижите за вашето здравје! Кој се чува и БОГ го чува!