Здравје // Совети
Оваа чудо поправа сè во организмот: Еве зошто е добро да го конзумирате
Цвеклото е лековита овошка која поттикнува размена на материи и ги подобрува функциите на црниот дроб. Поседува големи количини витамин Ц, каротин, витамини Б1 и Б2, како и минералите: натрум, калциум, калиум, фосфор, железо, сулфуф и јод.
Ако сте вегетаријанец, таа е идеална за вашата исхрана бидејќи содржи кобалт, кој учествува во создавање на витамини Б12, кои вегетаријанците не ги внесуваат во доволни количини.
Иако не е претерано богата со железо, често им се препорачува на анемични лица бидејќи ги штити црвените крвни зрнца и ја зголемува еластичноста на крвните садови , што влијае на подобро испумупување на крвта. Идеална е за регулирање на крвен притисок и го намалува холестеролот. Во случај да имате проблеми со камен во бубрези или страдате од остеопороза, немојте да претерувате со внесување на цвекло бидејќи го намалува впивањето на калциумот.