Оваа навика може сериозно да ви го загрози здравјето: Никогаш не покривајте ја храната со алуминиумска фолија

За повеќето луѓе, покривањето на чинијата со алуминиумска фолија и оставањето во фрижидер е брз и лесен начин за зачувување на храната.

Исто така при складирање на остатоци од храна најчесто посегнуваме по алуминиумска фолија за да го покриеме садот или оброкот, но се чини дека тоа сепак не е најдобриот избор.

Фолијата не обезбедува целосна заштита од воздухот, што го поттикнува ширењето на бактериите, а со тоа и расипувањето на храната што може да го загрози здравјето. Остатоците во фрижидерот обично можат да траат до четири дена и може повторно да се употребат ако се цврсто затворени и правилно складирани. За повеќето луѓе, покривањето на чинијата со алуминиумска фолија и оставањето во фрижидер е брз и лесен начин за зачувување на храната.

Сепак, завиткувањето на храната во алуминиумска фолија исто така ве изложува на здравствени ризици. Исто како што ни треба воздух за да дишеме, на бактериите им треба воздух за да напредуваат. Некои бактерии како што се Staphylococcus и Bacillus cereus, кои предизвикуваат болести предизвикани од храна, произведуваат токсини кои не се уништуваат со високи температури за готвење.

Кога топол оброк се остава на собна температура повеќе од два часа, бактериите можат брзо да се шират, според американското Министерство за здравство во Вашингтон. Користењето алуминиумска фолија за покривање на храната го носи истиот ризик бидејќи не ја остава храната целосно без воздух. Кога има воздух, тој им овозможува на бактериите да растат побрзо, поради што храната нема да може долго да седи без да се расипе.

Ако сакате безбедно да ја чувате храната, еве неколку упатства како да го направите тоа:

Секогаш оставајте ги во плитки, херметички садови за да го забрзате процесот на ладење и да спречите ширење на бактерии во храната.

Ставете ја храната во фрижидер во рок од два часа по готвењето, пред бактериите да предизвикаат штета.

Млечните и месните производи се особено склони кон ширење на бактерии, па затоа кутиите за храна кои се затвараат херметик се одличен избор, особено ако се стаклени.

Фото:Freepik