Овде живеат најлошите луѓе на планетата: Од овој затвор излез нема

Затворот е дизајниран така што затворениците не можат да го видат небото. Намерно. Поставија жици за да не можат да слетаат хеликоптерите. Затворениците скоро никогаш не комуницираат со некој друг освен чуварите и вработените во затворите. Кога ја напуштаат ќелијата, тие мора да ги имаат врзано со синџири нозете, рацете околу стомаците и да ги следат чувари.

ADX е затвор во Фиренца, Колорадо и е еден од најзаштитените затвори во Соединетите држави. Во него се сместени најлошите криминалци кои најќесто се самоубиваат кога ќе сфатат дека ќе го поминат остатокот од животот таму.

Во него се сместени Рамзи Јусеф, кој го планираше бомбардирањето на Светскиот трговски центар во 1993 година, потоа еден од заговорниците од 11.09. Захарија Мусаи, Теодор Качински, попознат како Unabomber и Ричард Рид, соодветно, бомбардер.

Дванаесет големи кули со вооружени чувари се издигнуваат над зградите од тули, додека бодликава жица се протега на врвот на sидовите, делумно го замаглува погледот на планините покриени со снег.

- Штом влезат низ влезната врата, можете да видите како се менуваат нивните изрази на лицето ... Тоа е моментот кога ќе сфатат што ги чека. Во еден момент, тие од позади ја имаат убавината на Карпестите Планини, а кога ќе влезат внатре, тоа е последен пат кога некогаш повторно ќе ги видат - вели поранешниот чувар на ADX, Роберт Худ.

- ADX е живот, а потоа смрт. Тоа е нешто што трае до крајот на животот. И според мое мислење, тоа е многу полошо од смртта - вели Худ, кој работел во затвор помеѓу 2002 и 2005 година.

Повеќето од 400 затвореници во овој затвор поминуваат време во мала бетонска ќелија - 23 часа на ден.

Тие ги добиваат своите оброци преку мали дупки на вратата. Креветот е направен од бетон и има тенок душек. Во ќелијата има еден прозорец кој дозволува да влезе некаква дневна светлина, но затворениците низ неа не можат да видат ништо друго освен згради. Ќелиите исто така имаат фиксирани бетонски столици и маси, а цврстите sидови спречуваат затворениците да се видат или комуницираат едни со други.

Во оваа зграда, апсолутно сè е контролирано:

- Наменет е така што затворениците не можат да го видат небото. Намерно. Поставивме жици за да не можат да слетаат хеликоптерите “, објаснува Хад.

Во кафезот на отворено, им се дозволува еден час на ден, но ниту тоа се одвива во област поголема од нивните ќелии. Покрај тоа, тие можат да го видат само небото во кафезот. За да стигнат таму воопшто, тие треба да поминат неколку стотици камери бидејќи металните лизгачки врати се отвораат и се затвораат зад нив.

Некои ќелии имаат радија и црно-бели телевизори на кои можат да следат програми за верски, едукативни или општи интереси. Писма и разговори се следат цело време, а затворениците може да добијат затворски работи по некое време, како што се чистење на нивните тушеви или преместување во општата популација.

Најлошите се сместени во Дел H под посебни безбедносни мерки. Тие се строго ограничени да комуницираат со надворешниот свет и можат да бидат посетени само од нивните адвокати и најблиските членови на семејството.

Затворениците се разделени од посетителите со стаклен прозорец за време на нивните посети и комуницираат по телефон. Сите приватни разговори се следат, а само правните разговори и писмената комуникација со адвокатите се сметаат за привилегирани и лични.


Затворениците во ADX се сметаат за најнасилни и таму се сместени многу терористи. Многумина од нив веќе беа во затвор, убиваа затворски персонал или посетители, и го заслужуваа „правото“ да дојдат овде и да го поминат остатокот од животот таму.