Овие 3 намирници се секогаш на трпезата на монасите на Света Гора: Затоа ретко се разболуваат, бидејќи на посебен начин го зајакнуваат имунитетот
Тие следат строги правила
Кога станува збор за храната, Светогорските монасите се придржуваат до правилата кои биле воспоставени пред неколку векови. Постои и одредена традиција поврзана со нивниот оброк, а одредени видови храна често се наоѓаат на нивната трпеза.
Според отец Епифанија Милопотами, готвач од Атос, нивната исхрана се состои од природни производи обезбедени од Грција. Тој смета дека овој избор е она што го штити секој монах од болести, бидејќи квалитетот на состојките е најважен за добар оброк.
Светогорските монаси јадат вкусна, здрава и едноставна храна, а оброкот не трае подолго од 15 минути. Тие консумираат храна без конзерванси, зачини и масти, во мали порции и со можност за апстиненција. Исто така, нагласуваат дека треба да се готви со молитва на усните и љубов во срцето.
Во нивното мени нема месо, наместо тоа јадат свежа риба. Готвачот користи маслиново масло само во вторник, четврток, сабота и недела. Секоја друга маст во храната не е дозволена.
Храна која речиси секогаш може да се најде на нивната трпеза се шумското овошје и печурките, како и зелените салати.
За зајакнување на организмот пијат многу млеко, јадат јајца и сирење. Јастозите, октоподите и лигњите на нивната трпеза се ретки, дозволено им е само за време на постот да го диверзифицираат рибното мени, бидејќи сите школки се без крв.
Исто така, животот на монасите од Света Гора се сведува на диета без слатки и алкохол, само понекогаш си дозволуваат алва и локум, малку кафе и вино.
- Не одев во кулинарска школа и немам никаква диплома. Но, додека бев кај постарите, научив како да пржам кромид на тивок оган: колку подолго се пржи кромидот, толку ќе биде повкусен. Научив и дека готвењето на секое јадење бара трпение - вели отец Епифанија Милопотамис.
Неколку правила на светогорските монаси за готвење и јадење:- Прочитајте молитва пред да готвите.
- Обрнете посебно внимание на изборот на состојки: сите тие мора да бидат свежи, чисти и природни.
- Почитувајте го огнот, научете да го користите правилно.
- Во готвењето почесто користите едноставни состојки (кромид, лук, лимон, маслиново масло).
- Водата е наједноставната состојка, но вашиот однос кон неа мора да биде најдобар. Ние сме ништо без неа.
- Читајте книги за готвење, учете секој ден, користете ја вашата фантазија.
- Негувајте го видот, мирисот, јазикот, за полесно да разликувате горчливо и слатко, солено и зачинето.
- Запомнете дека добрата комбинација на вкусови и бои ја прави презентацијата попобедничка.
- Чувајте ја кујната и сите прибори чисти за да можете да започнете со готвење во секое време без одлагање.
- Не плашете се да направите кулинарски грешки. Оние кои ве сакаат секогаш ќе уживаат во храната што ја готвите.
- Колку повеќе љубов вложувате во процесот на готвење, толку храната ќе биде повкусна.
А едно од најважните правила е никогаш да не јадат многу, туку умерено, само онолку колку што е потребно на телото.
Фото и Видео: Youtube
Извор: стилкурир