Овие намирници докажано го забрзуваат стареењето: Подалеку од нив

Ние сме тоа што јадеме, па ако конзумираме храна која не е здрава, која содржи адитиви и многу други додатни шеќери, тогаш никако не можеме да очекуваме да останеме долговечни и здрави.

Иако, најчестата препорака на нутриционистите е да се јаде се’ умерено и дека исхраната мора да биде разновидна, постојат намирници кои влијаат врз стареењето на организмот и едноставно ви ја прават кожата сува, создаваат брчки и побргу ве стареат.

Еве за кои намирници станува збор:

1. Шеќер

Шеќерот ги уништува протеините, најголем причинител е за зголемување на телесната тежина и генерално му штети на телото ако се конзумира во поголеми количини. Заради тоа мора да ги ограничите и избегнувате намирниците кои се збогатени со шеќер.

2. Похована храна

Похованата храна содржи огромен број нездрави масти кои и штетат на вашата кожа и тело и доведуваат до неправилно функционирање на кардиоваскуларниот систем. На тој начин се намалува покриеноста на кожата и со самото тоа кожата станува поопуштена и збрчкана.

3. Алкохол

Алкохолот во телото ги собира токсините кои најмногу се фокусираат на кожата. Иако, дел од овие токсини се исфрлува преку потењето, тие и штетат на кожата и ја прават да биде нездрава и побрзо да старее.

4. Сол

Големите количини на сол може да доведат до задржување на течности во телото, што влијае лошо и на кожата, која станува потешка и многу се растегнува и брчка поради тоа.

5. Кафе и напитоци кои содржат кофеин

Кофеинот има обратен ефект од солта и ја исфрла водата од организмот, што доведува до тоа, нашето тело и кожа да бидат дехидрирани, а така нашата кожа старее најбрзо.