Овој човек е личност на векот: Најконтроверзнот боксер

Задоволство ни е да ви  ја претставиме животната приказна на една од најинтересните, најсаканите и во исто време најконтроверзните фигури на 20 век. Човек кој се снајде со ужасното наследство на ропството, воената политика, уставниот поредок на Соединетите држави, болеста на Паркинсон, предрасудите, омразата, но и личните сомнежи и стравови.

 И од целата таа неволја тој излезе со насмевка и секогаш непогрешливо беше на десната страна на историјата. Бестрашно се пресмета со неподготвената судбина и остана на нозе до последниот круг од животот.

Ги смени пресудите за спортски комисии и сојузи, преговараше за краткорочно примирје за време на војните, ги смени социјалните обичаи, маркетинг стратегиите и списанијата.

Тоа го натера да се крене среде ноќ, да се обложува до последниот долар, да протестира, да плаче и да се смее. Покрај сето погоре, тој се бавеше и со бокс. Тој ја освои неприкосновената титула шампион во тешка категорија три пати. Учествувал на четири натпревари кои ја графикуваат историјата на боксот и недвосмислено е прогласен за најголем боксер на сите времиња од публиката.

Оваа најсеопфатна, овластена биографија на Мухамед Али, исто така, може да се прочита како напнат и возбудлив роман за херој, кој беспрекорно го зборуваше целиот свој живот, пред лицето на неправдата и смртта!

„Кога ќе има друг борец кој пишува песни, предвидува рунди, ги порази сите и секој, ги тера луѓето да се смеат, да ги доведе до солзи и дали некој е сè уште висок и исклучително убав како мене? Во историјата на светот, од почетокот на времето, никогаш немало боксер како мене„ пишува во автобиографијата Мухамед Али.