Овој мал домашен тест открива дали имате проблеми со згрутчување на крвта, а еве како да го регулирате: Тврди д-р Вујновиќ
Епидемиологот д-р Душан Вујновиќ споделува совети за здравјето на крвните садови и предупредува на храна која може да биде штетна за луѓето со проблеми со згрутчувањето на крвта.
Хиперкоагулабилноста е состојба кога крвта е погуста и леплива отколку што треба. Болеста може да доведе до создавање на опасни згрутчувања на крвта (тромби), кои се најголеми виновници за инфаркт или мозочен удар, а оваа состојба се лечи со лекови, но и со соодветна исхрана. Исто така, можно е да се контролираат растенијата, под надзор на лекар, бидејќи некои од нив можат да бидат токсични во несоодветни дози.
Како да се регулира хиперкоагулабилноста со природна храна
Има многу намирници од природата, чаеви, тинктури кои можат да бидат од помош, објаснува за порталот „еКлиника“ епидемиологот д-р Душан Вујновиќ, кој исто така ги проучува растенијата и за нив ја напиша книгата „Мојата практична книга за билијард“.
Д-р Вујновиќ советува како можете да ја регулирате хиперкоагулабилноста преку природна храна, па дури и дава практични совети како во домашни услови да проверите дали крвта ви е густа.
„Зборуваме за природниот начин на лекување на згрутчување на крвта, но она што е примарно е третман со средства против коагулација, антикоагулантни агрегати. Покрај тоа, со консултација со лекар кој е запознаен со вашата состојба, можете, што дефинитивно се препорачува, да ја регулирате вашата исхрана. Употребата на аронија, капини, коприви, апсолутно не се препорачува за овие состојби гранат, бел леб и сите видови печива мора да се избегнуваат бело брашно, банани, кафе, газирани сокови, пушење“, вели д-р Вујновиќ.
Некои истражувања ја нагласуваат важноста на исхраната за контрола на болеста, се верува дека правилната исхрана има посилен ефект врз факторите на згрутчување на крвта отколку на холестеролот. Наједноставниот начин за регулирање на густата крв е внесување на кисело-млечни производи во исхраната, оние кои ја закиселуваат храната и на тој начин ја разредуваат крвта, како што се витамини, салицилна и лимонска киселина.
Избегнувајте ја аронијата
Д-р Вујновиќ не препорачува употреба на аронија кај пациенти кои страдаат од згрутчување на крвта. Плодовите од аронија содржат многу овошни киселини кои ја иритираат слузокожата на желудникот и цревата. Аронијата не се препорачува за луѓе кои страдаат од чир на желудникот, гастритис или пациенти со зголемен ризик од згрутчување на крвта.
Густата крв може да влијае на снабдувањето со кислород во телото, да ги спречи хормоните и хранливите материи да стигнат до ткивата и клетките.
„За овие луѓе се препорачува употреба на масна морска риба, која придонесува за разредување на крвта, ладно цедено ленено масло или маслиново масло, кое ги зајакнува крвните садови и ја намалува вискозноста на крвта. Препорачуваме цвекло, но само варено или печено, пилешко, зајачко, чили пипер, што може да влијае на нивото на холестерол во крвта и го спречува формирањето на триглицериди и клоуји.
Се препорачуваат и: малини, јагоди, боровинки, смокви, лимон, портокал.
„Треба да консумирате еден грејпфрут или два лимони дневно, два портокали или јагоди. Посебно е добра морската трева, која може да се најде само во добро снабдени продавници. Се меле и се користи како додаток на храна, наместо кујнска сол. Дневната норма е една кафена лажичка, бидејќи јодот во неа го намалува вискозноста на крвта и го зголемува крвниот удар или мозочни удари“, вели доктор Вујновиќ.
Нешто поевтин лек, кој се прави како лек против густата крв, е лукот, кој, како што советува д-р Вујновиќ, може да го користат и луѓето кои боледуваат од чир на желудникот или гастритис на следниов начин:
„На 300 грама мед додадете 250 грама мелен лук и оставете го да отстои три недели. Земете по една лажица три пати на ден, 40 минути пред јадење.
Важноста на физичката активност
Проблемот со згрутчување на крвта е присутен кај мажите, главно по 40-та година и кај жените по 50-тата година, кога доаѓа до промена на хормоналниот статус и промена на еластичноста на крвните садови.
„Правилната исхрана, односно режимот на хигиенска исхрана е важен во контролирањето на болеста. Дополнителен проблем се јавува ако слабо се движите и речиси не вежбате физичка активност. Има зголемување на бројот на црвени крвни зрнца, бројот на тромбоцити или крвни тромбоцити, зголемување на хемоглобинот, хематокритот, сите овие параметри укажуваат на згрутчување на крвта“, вели Вуј Дуићан.
Домашен тест
Докторот открива како со мал тест дома да проверите дали имате густа крв. Се‘ што ви треба е стерилна игла од аптека, парче памук и алкохол.
„Премачкајте коска на прстот со алкохол, потоа боцнете го со игла, измерете го времето. Ако крвта се згрутчи во рок од 2 минути, тоа значи дека дошло до предвремено згрутчување и најверојатно се работи за густа крв, ако крвта згрутчи во рок од 5 минути, состојбата е нормална.
Доктор Вујновиќ објаснува дека нарушувањето на асимилација на вода често е предиспонирачки фактор за нарушување на згрутчувањето на крвта, како и загуба на крв, недостаток на одредени ензими, витамини, изложеност на зрачење, голема потрошувачка на шеќер и јаглехидрати, труење со храна, дијареа, повраќање, зголемена концентрација на протеини во крвната плазма, бременост, леукемија, дијабетес.
„Кај голем број луѓе се забележани и симптоми како што се брз замор, сува уста, отсутност, слабост, депресија, висок крвен притисок, чести главоболки, студени нозе, вкочанетост на делови од телото, појава на јазли во вените. Сето тоа се манифестации кои укажуваат на можно згрутчување на крвта, односно можност за формирање на спецификации.
Чајот, кафето, газираните пијалоци, пивото, алкохолот придонесуваат за исфрлање на течностите од телото и може да доведат до дехидрација и појава на погуста крв“. Затоа д-р Вујновиќ особено советува да се земе оптимална количина на вода.
Фото: YouTube - screenshoot