Patek Philippe 1953: 2,9 милиони долари, отпорен на огин и вода

Веројатно најомилениот часовник во „богатата заедница“ - Patek Philippe 1953 Heures Universelles Model 2523. 

Беше продадена на аукција во 2006 година, каде што беше платен 2,9 милиони долари. Се одликува со куќиште од 18К злато и полихромно бирање.

Часовникот изобилува со неверојатни перформанси. отпорен е и на вода и на огин и на секакви непогоди, а стаклото на куќиштето тешко може да се скрши.