Патувања и одмор после 12 месеци: Летово изгледа дека ќе си седиме дома

Пролетните одморите се откажани, но дали ќе биде безбедно да патувате во јуни или јули? Дали сега е вистинското време да започнете со планирање на вашето летно патување? Поради пандемијата што ја погоди целата планета, никој не може да одговори на ова прашање со целосна сигурност.

Меѓународните граници се затвораат, авиокомпаниите откажаа илјадници летови и здравствените власти бараат од луѓето ширум светот да останат дома за да го забават ширењето на СОВИД-19. Патувањето во која било насока, освен локална продавница, може да има одредени последици.

Иднината на патувањето

Канаѓанаѓанката Тереза ​​Банер требаше да патува во Европа со семејството кон средината на мај. Таа за Си-Ен-Ен изјави дека патувањето го планирала најмалку 50 часа. До пред една недела, таа мислеше дека е добро и дека ќе замине. Потоа се случи масовен карантин. Ситуацијата се стабилизира малку во последните неколку дена и Тереза ​​смета дека можеби ќе може повторно да патува.

Олимпијците можат да ви кажат дека ова е комплетно збунувачка ситуација. Неколку недели беа чувани во неизвесност, а само пред неколку дена објавија дека игрите се преселуваат во 2021 година.

Најсреќното место на планетата, Дизниленд, ги затвори сите свои паркови, почнувајќи до крајот на март. Организацијата автоматски ги откажа и ги врати сите резервации до тогаш. Што се однесува до април и сите месеци после тоа, сајтот Дизни наведува дека тие се во постојан контакт со здравствените работници и ќе донесат навремени идни одлуки.

Иако веб-страницата на Центрите за контрола и превенција на болести на САД има мапа што го покажува нивото на ризик при патување во одредена земја, нема точни информации за тоа кога патувањето ќе стане безбедно.

„Државите може да бидат во различни фази на пандемија, исто како што одредени делови од истата земја можат да бидат во различни фази на пандемија“, посочува ЦДЦ.

Ќе исчезнат ли ограничувањата наскоро?

Бидејќи границите на Канада и САД се затвораат на целиот непотребен сообраќај, премиерот на Канада,Трудо изјави дека патните ограничувања и другите мерки за забавување на пандемијата ќе продолжат со недели и месеци.

Трудо и неговото семејство се во изолација затоа што тестот покажал дека неговата сопруга била позитивна за СОВИД-19. Многу истражувачи за јавно здравје сугерираат дека ограничувањата за патувања ќе траат повеќе од неколку месеци. Епидемиологот Мекије Бони се согласува со истражувачите и верува дека ограничувањата ќе траат дванаесет месеци, ако не и повеќе. Патувањата ќе треба да бидат откажани. Социјалните интеракции ќе изгледаат поинаку.

„Одлуката дали можете безбедно да ја напуштите куќата, а камоли земјата, ќе дојде кога ќе успееме да го добиеме патот на преносот на COVID-19. Во процесот на самостојно создавање математички модели, се обидуваме да им  претставиме на законодавците, надлежните органи и здравствените работници што точно се случува“, рече Бони. .

Колку помалку ја посетуваме плажата и колку повеќе ги следиме советите за редовно миење на рацете, кашламе и кивамево лактите како и вежбање социјална дистанца, математичките модели ќе бидат подобро дефинирани.

Истражете сега, патувајте подоцна

Сега најважно е да ги следиме правилата и да се изолираме. Планирањето патување што можеби ќе треба да го откажете не игра улога. Истражете ги местата, време да донесете вистинска одлука и планирајте го патувањето кога патувањето е целосно можно.