Пет клучни ПРАВИЛА на руски ХИРУРГ за долг живот: Оперирал пациенти до крајот на животот и доживеал 104 години

Пред смртта открил животни навики и споделил совети за долговечност

Федор Г. Углов беше еден од најстарите хирурзи во светот. Неговото име е и во Гинисовата книга на рекорди бидејќи е еден од ретките кои оперирале пациенти до смрт. Не само што оперираше - покрај работата, Федор цепеше дрва, чистеше снег, ги извршуваше сите домашни работи и работеше во столарска работилница.

Докторот на науки со години ги проучувал правилата за долговечност. Сакал да знае што му помогнало да доживее 100 години, иако боледувал од низа заразни болести. Федор бил заразен со тифусна треска и тифус, тој страдал од пневмонија и тежок отитис медиа. За време на долгогодишно неуморно истражување, тој го дефинираше својот рецепт. Тој направи листа на правила, но овие пет се најважните:

Исфрлање алкохол

Не само што не конзумирал алкохол, туку и одбил лекови кои содржеле алкохол. Федор никогаш не верувал дека мала чаша алкохолен пијалок е добра за здравјето. Освен тоа, никогаш не почувствувал потреба за таков пијалок. Исто така, никогаш не пиел алкохол бидејќи бил свесен дека во секој момент може да биде повикан на итна операција. Затоа елиминацијата на алкохолот ја смета за едно од најважните правила за долг живот.

Умерена исхрана

Углов е роден во големо семејство, а неговата мајка ги научила сите деца дека треба да престанат да јадат кога ќе почувствуваат благ глад, што одговара на физиолошките закони. Многу стогодишници рекоа дека разни диети им помогнале да доживеат 100 или повеќе години, но не и Углов. Никогаш не следел посебни диети ниту се откажал од одредена храна. Како што кажа еднаш, јадел сè, но во мали порции.

Името на овој руски лекар може да се најде во Гинисовата книга на рекорди, каде што му било дадено местото на еден од најстарите хирурзи кои оперираат.

100 чучнувања

Верувале или не, рускиот хирург правел чучнувања до својата смрт. Велат дека оваа вежба е неопходна за здравјето, особено кога се во прашање нозете и кичмата. Оваа вежба ги одржува мускулите на нозете и крвните садови во совршена состојба, што придонесува за побрз проток на крв во срцето. За сите оние кои претежно седат преку ден, чучнувањата се неопходни. Оваа вежба може да ги замени активностите како што се пешачење, пливање, трчање или планинарење.

Ментална активност

Професорот имал чист ум до крајот на животот. Не знаел што е сенилна деменција. Затоа многу се занимавал со научни активности, пишувал книги, ги проучувал најновите случувања во областа на хирургијата. Експертите секогаш велат дека е важно да го активирате мозокот - анксиозноста и депресијата во тој случај нема што да бараат на вашата врата.

Заштита од стрес

Професорот рече дека заштитата од стрес е од клучно значење за здравјето. Тој објасни дека срцето се штити од непријатни мисли и дека не треба да се препуштаме на самопонижување. Тој рече дека во најтешките ситуации не треба да се занимаваме со самопоткопување, туку да бараме излез од нив.


Фото: Printscreen