По препорака на Калум Фон Могер: 3 најдобри вежби за бицепс

Како професионалец која може да се пофали со своите огромни бицепси поради што често го споредуваат со големиот Арнолд Шварценегер, Калум Фон Могер може да биде еден од оние чии совети за тренинг на бицепс имаат посебно значење.

1- Стоечки прегиб со шипка

Прашан за избор на три најефикасни вежби за оваа атрактивна мускулна група, Фон Могер без големо размислување прва ја издвои Стоечки прегиб со шипка.

препорачувајќи го изведувањето на оваа вежба во три до четири серии.

Тој вели дека, иако на почетокот може да ви биде доста незгодно да ја совладате шипката, придобивките се многу поголеми и од таа пречка, и за олеснување на “работата” доволно е да ја намалите тежината со која вежбате.

2- Стоечки прегиб со тегови

Како втора вежба што овој успешен бодибилдер ја препорачува да се вежба за бицепсите е Стоечки прегиб со тегови.

Се препорачува наизменично изведување на вежбата, поради подобрата контракција на раката со која во тој момент се крева тегот и перформанси во опсег од 8 до 12 повторувања во серија.

3- Прегиб на Скотова клупа

Без сомнение една од трите најдобри вежби за бицепс, Калум Фон Mогер мораше да ја вклучи и оваа вежба, бидејќи ова е феноменален потфат која дури и ви овозможува притискање на бицепсите од различни агли, како и вежбање со шипка или тегови, во зависност од изборот .

“Ова се само основните вежби но тие се совршени”, објаснува тој, алудирајќи дека почетници и сите други рекреативци треба да се базираат токму на овие вежби, кон кои може да додават и други различни вежби само откако ќе успеат да создадат добра основа на нивните мускули .