Полицаец носи коронавирус шлем додека ги запира граѓаните (ВИДЕО)

Полицаец во Индија користи паметен начин за да ги инспирира граѓаните да се оддалечуваат еден од друг за да спречат натамошно ширење на Ковид-19.

Рајеш Бабу, полицаец од градот Ченаи, носи специјално изработена кацига за коронавирус, додека запира возила и пешаци на контролните пунктови. Шлемот е покриен со црвени шилци со тркалезна завршница и изгледа како микроскопска слика на новиот коронавирус, пренесува Си-Ен-Ен.

„Граѓаните не се грижат доволно за хигиената“

Локалниот уметник Б. Гоутам го дизајнираше дизајнот на шлемот кога забележа недостаток на јавна свест за пандемијата и превентивните мерки.

„Граѓаните не обрнуваат доволно внимание на хигиената“, рече Гоудам.

„Властите ни наредија да не излегуваме надвор, но гледам многумина сè уште шетаат по улиците без маски за лице“, додаде тој.