Поради оваа психоактивна супстанца ќе јадете неконтролирано: Еве што се случува во вашиот мозок секогаш кога ја конзумирате

Многу научници со години се занимаваат со оваа тема.

Истражувачите неодамна спроведоа нова студија во САД за да откријат зошто консумирањето марихуана го зголемува апетитот. Фокусот на нивното истражување беше стимулација на одредени мозочни региони поврзани со апетитот кај стаорци и глувци со пареа од канабис.

Резултатите покажаа дека канабисот активира мали групи специфични неврони во хипоталамусот, дел од мозокот познат по контролирањето на апетитот, температурата на телото и расположението. Кога овие неврони се активираат, се активираат бран сигнали поврзани со мотивацијата и движењето, што објаснува зошто луѓето кои користат марихуана често имаат зголемен апетит.

Канабисот и медицински апликации за стимулација на апетитот

Доналд Абрамс, онколог од Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, истакнува дека резултатите од ова истражување се корисни за медицинска употреба на канабисот, особено кај пациентите со рак кои се соочуваат со недостаток на апетит. Тој нагласува дека иако стаорците не се луѓе, искуството и студиите покажуваат дека канабисот навистина го поттикнува апетитот.

Ефектот на канабисот врз активноста на мозокот и внесот на храна

Анализирајќи ја интеракцијата помеѓу хемикалиите во канабисот и мозочната активност поврзана со апетитот и внесот на храна, истражувачите открија дека канабисот ослободува хемикалии познати како канабиноиди: делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD). Овие хемикалии ги поттикнуваат невроните во хипоталамусот да произведат протеин наречен канабиноид 1 рецептор (рецептор CB1), познат по зголемување на апетитот и стимулирање на внесот на храна.

Медицински канабис и лекови на синтетичка основа

Лекарите се надеваат дека медицинскиот канабис може да им помогне на пациентите со рак кои имаат намален апетит, како и на луѓето кои страдаат од анорексија. Постојат лекови базирани на синтетика кои треба да ги имитираат ефектите на канабисот, но во некои студии се покажа дека тие не делуваат сигурно. Мишел Секстон, истражувач од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, истакнува дека доказите за ефектите на пареата од канабис врз апетитот не се доволно проучени и дека канабисот сè уште е забранет во одредени делови на САД и други земји.

Иако канабисот е сè уште контроверзна тема за медицински цели, резултатите од ова истражување даваат нови сознанија за механизмот на дејство на канабисот врз апетитот и мозокот. Ова истражување ја отвора вратата за понатамошно проучување на потенцијалната медицинска примена на канабисот во стимулирање на апетитот кај пациентите кои се соочуваат со негов недостаток.


Foto: Freepik