,

Постои ли идеална возрасна разлика помеѓу маж и жена?

Љубовта може да пламне меѓу кој било народ, без разлика каква е разликата во нивната возраст или каков е нивниот социјален статус. Сепак, дали таквата заедница/врска би била посреќна или подобро би уживала во моментот ?

Како ќе се развива вашата врска ако има разлика во вашата возраст и тоа поголема разлика во години?

Хармонијата во една врска, се разбира, зависи од емоционалната зрелост на партнерите и нивната способност да постигнат консензус. Одредени статистики откриваат неколку работи.

 Се смета дека најсилните брачни врски се формираат ако брачниот другар е две до пет години постар од нивниот сопружник. Во овој случај, менталниот развој на партнерите е скоро ист. Мажот сега е во можност да застане на чело на семејството. Тој ќе ја заштити својата половина и во исто време нема да врши премногу притисок.

Меѓутоа, ако партнерите се возрасни и достигнале триесетгодишна возраст, тогаш е можно и силна брачна заедница помеѓу лицата кои се врсници.

Парот исто така може да биде среќен ако жената е малку постара од нејзиниот сопруг затоа што на таа возраст (над 30 години) мажот е самодоволен. За нежни жени кои го преминале овој опсег, помладите мажи изгледаат попривлечни и интересни.

Има се повеќе бракови кога брачниот другар е многу постар од неговиот / нејзиниот избран. Општеството станува се повеќе толерантно кон ваквите парови. Докажано е дека дамите ја задржуваат својата свежина и привлечност многу подолго во таков сојуз.

Постојат и бракови каде мажот е многу помлад од својата сакана. Млад партнер изгледа свеж и наивен.

Жените, сепак, претпочитаат сојузи со постари и мудри мажи токму заради нивната зрелост и искуство во решавање на проблеми. Младата жена се чувствува многу по заштитна отколку со маж на нејзина возраст или помлада.

Недостаток на нееднаквите бракови е тоа што на младиот партнер сè уште им се потребни забави и излегувања, а постариот сака мир и тишина. Кавги може да се појават заради различни животни цели, и погледи на интереси.

Ако мажот е многу повозрасен од неговата сопруга, секогаш постои навестување за мотивите на дамата и тоа се пренесува во нивната врска во одреден момент од врската.