Потенцијално идеална контрацепција за мажи

И покрај фактот дека женските таблети за контрацепција постојат од средината на минатиот век, сигурни машки контрацептиви, кои не се кондоми, никогаш не виделе светло на денот ...

Создавањето машки контрацептиви е особено тешко и досега имавме само неколку безбедни и ефикасни методи за доставување на модифициран орален тестостерон, за сите оние мажи треба да консумираат одредени дози неколку пати на ден. За жал, индустријата за контрацепција застана кај понежниот пол, додека нејзините производи честопати предизвикуваат непријатен хормонален дисбаланс или инвазивни операции.

Со цел да се запре сето ова, постоеше соработка помеѓу кинески и американски научници кои развија средство за контрацепција за кое тие тврдат дека е реверзибилно, нехормонално и нетоксично, што се покажало подеднакво точни и при тестовите извршени врз глувци и примати. Новото соединение изгледа многу ветувачко и со обемни испитувања врз луѓе конечно може да создаде решение за контрацепција за мажи за еднократна употреба.

Триптонидот сè уште е во фаза на развој и е тестиран за контрацептивни вредности уште од почетокот на милениумот, кога едно истражување сугерираше дека неговиот состав директно го намалува производството на сперматозоиди. Произведено од растението Tripterygium Wilfordii, контрацепција на триптонид е клинички релевантна состојка изолирана од ова растение. Составот на растението вклучува триптолид, кој има потенцијална употребна вредност во третманот на бубрежни заболувања и карцином на панкреас, проследен со триптолиденол, кој научниците го испитуваат за неговата употреба во борбата против ракот на бубрежните клетки.

Растението, прво беше идентификувано како контрацепција по извештаите од 1993 година, во кои беше објавено дека мажите кои го конзумираат од други причини драстично го намалуваат бројот на сперматозоиди, ја намалуваат нивната подвижност и ја деформираат формата. Оттогаш, голем број изолирани состојки на овој растителен вид се внимателно проучени како машки контрацептиви. Сепак, и покрај намалувањето на бројот на сперматозоиди во бројни клинички испитувања, одредени изолати се многу токсични за употреба.

Придружните анализи на виталните органи докажаа дека нема несакани ефекти кај животните, што го прави триптонидот потполно различен од другите растителни изолати во вкупната токсичност.

Се разбира, истражувањата сè уште се прелиминарно засновани врз проучување на животни за да се докаже релевантноста на соединенијата, но наскоро целата студија ќе бара рафинирање или продолжување со тестирање врз луѓе, пред да биде дозволено. Од друга страна, резултатот од ова истражување нуди надеж на сите кои со нетрпение чекаат машка контрацепција, или со цел да го олеснат и отстранат товарот од жените, или да овозможат безбедност на скоро целосна заштита, без употреба на кондоми.

Извор: Muski magazin.rs