Познат кардиолог предупредува: Овој лек го земате на своја рака, а носи многу сериозни последици

Предизвикува зголемена тенденција за тромбоза или запушени крвни садови

Проф. Д-р Миjко Ристиќ, најпознатиот српски кардиохирург, вели дека за овој лек пред две години е објавено дека предизвикува зголемена тенденција за тромбоза или блокада на крвните садови.

Ако имате купено кутија со диклофенак затоа што ве боли грбот,  подобро е да не го пиете овој лек на своја рака! Во спротивно, ризикувате срцева слабост, срцев удар, мозочен удар, намален проток на крв во нозете, рацете и другите органи. Особено пациентите кои имаат висок крвен притисок, крвни масти, дијабетес се изложени на ризик, предупредуваат бројни клинички студии.

Д-р Ристиќ вели дека за овој лек пред 2 години било објавено дека предизвикува зголемена тенденција кон тромбоза или запушени крвни садови.

„Диклофенак е широко користен и може да се купи без рецепт. Од друга страна, тромбозата на крвните садови во срцето предизвикува срцев удар, мозочен удар во мозокот, во екстремитетите и другите делови на телото влијае на намалениот проток на крв. Властите за тестирање на лекови треба да ги преиспитаат ефектите на диклофенак, со цел да утврдат во колку случаи се изговара овој несакан ефект и дали треба да се прекине или забрани“, рече лекарот, додавајќи дека треба да се внимава при користење и купување диклофенак, особено кај оние луѓе кои страдале од кардиоваскуларни заболувања.

„Никогаш не треба да го користат лекот самостојно, без да се консултираат со нивните кардиолози“, додаде тој.


Фото: Youtube/screenshoot/Novo Jutro