Правилото од 30 секунди спасува живот: Експерт препишал мерки на претпазливост во близина на вода што е важно да се запамети

Дмитриј Орлов, руски експерт и автор на концептот за безбедност на децата, го сподели  правилото од 30 секунди дека секој родител кој оди на море, река, езеро и базен со своето дете треба да го знае.

Пред сè, возрасното лице што го чува детето мора да биде во таква положба што може да го достигне детето во секое време во рок од 30 секунди. Исто така, децата треба да се проверуваат на секои 30 секунди. И еве ги дополнителните правила:

* Еден возрасен може да чува најмногу две деца.

* Возрасниот кој се грижи за дете во вода не смее да пие алкохол и мора да знае да плива.

* Кој се грижи за дете во вода треба да ги знае основите на прва помош.

* Не потпирајте се на други возрасни лица кои се во близина, бидејќи тие можеби се зафатени со гледање на своите деца и нема да забележат знаци на гушење на туѓо дете.

* Не потпирајте се на црева и други помагала за во водата, бидејќи тие може да се издишат или продупчат без веднаш да забележите.

* Кога сте на базен или на плажа, оставете го телефонот настрана за да не бидете во искушение да го користите. Времето кое е потребно за да се провери пораката е доволно долго за да се удави дете.

* Научете го вашето дете на овие пет правила: да не трча, да не нурка во плитко, да не се турка, да не потопува други деца и никогаш да не оди во вода без надзор од возрасен.


Фото: фреепик

Извор: најжена